Atlantida

Atlantida: Nestala Civilizacija

 

Atlantida, drevna civilizacija koja je navodno nestala bez traga, predstavlja jednu od najintrigantnijih misterija u povijesti čovječanstva. Prema Platonu, grčkom filozofu koji je prvi zabilježio priču o Atlantidi, ova je civilizacija bila napredna i moćna, ali je nestala u jednom danu i noći velike katastrofe. Iako je Platonova priča o Atlantidi bila prihvaćena kao mit, mnogi suvremeni istraživači i dalje tragaju za dokazima o postojanju ove izgubljene civilizacije.

Prva stvar koju treba uzeti u obzir prilikom istraživanja Atlantide je njezina navodna lokacija. Prema Platonu, Atlantida se nalazila “iza stupova Herakla”, što se obično tumači kao područje izvan Sredozemnog mora. Međutim, teorije o točnoj lokaciji Atlantide variraju od Sredozemlja do Kariba, a neki čak tvrde da se nalazila na Antarktiku. Bez obzira na to, nedostatak konkretnih arheoloških dokaza o postojanju Atlantide čini njezinu lokaciju predmetom špekulacija.

Druga ključna točka u istraživanju Atlantide je njezina navodna napredna tehnologija. Platon opisuje Atlantidu kao civilizaciju koja je posjedovala naprednu tehnologiju, uključujući sofisticirane građevine, kanale i luke. Ova tvrdnja potiče mnoge istraživače da tragaju za dokazima o postojanju napredne tehnologije u drevnim civilizacijama. Međutim, dokazi o postojanju takve tehnologije u doba Platonove Atlantide su “rijetki”, što dovodi do daljnjih rasprava o vjerodostojnosti Platonovih tvrdnji.

Treća i možda najkontroverznija točka u istraživanju Atlantide je njezino naglo nestajanje. Prema Platonu, Atlantida je nestala “u jednom danu i noći velike katastrofe”, što je izazvalo mnoge teorije o tome što je moglo uzrokovati takvo naglo nestajanje. Neki misle da je Atlantida bila žrtva prirodne katastrofe, poput potresa ili tsunamija, dok drugi tvrde da je nestala zbog samouništenja uzrokovanog naprednom tehnologijom. Bez obzira na teoriju, nedostatak dokaza o naglom nestanku Atlantide čini ovu točku predmetom intenzivne rasprave.

Atlantida je često povezivana i sa različitim teorijama o izvanzemaljskim posjetima i drevnim tehnologijama. Prema nekim teorijama, Atlantida je bila dom izvanzemaljskoj rasi koja je donijela naprednu tehnologiju na Zemlju. Iako ove teorije nemaju znanstvenu potporu, one su dodatno potaknule interes za Atlantidu i njen misterij. Uloga Atlantide u drevnim legendama je višestruka. Ona služi kao upozorenje o opasnostima pohlepe i nemorala, simbol izgubljene napredne civilizacije, te izvor inspiracije za brojne teorije.

Misterija Atlantide ostaje jedna od najintrigantnijih zagonetki u povijesti čovječanstva. Iako su Platonove tvrdnje o Atlantidi često osporavane, mnogi istraživači i dalje tragaju za dokazima o postojanju ove izgubljene civilizacije. Bez obzira na to jesu li tvrdnje o Atlantidi istinite ili ne, njena priča nastavlja fascinirati i poticati na daljnja istraživanja o drevnim civilizacijama i njihovim tehnologijama.

Vezano za mnoge istorijske događaje i činjenice, često se stječe utisak da mnoge informacije ne smiju biti dostupne masi. Odavno se pretpostavlja da smo naselili ovu planetu prije više od 500 000 godina, te da su se mnoge civilizacije ugasile zbog prirodnih uvjeta ili ratova (čak i nuklearnih) u vremenskim intervalima od otprilike 20000-30000 godina. Priča o dinosaurima i čovjeku koji je postao od majmuna,  tipične su gluposti i izmišljotine engleskih kvazi naučnika (bogatuna željnih publiciteta) u interesu britanske dominacije. Dinosauri su vjerovatno morali napraviti mjesta ljudskoj rasi, a svi ostali životni oblici nastali su spontano ili uz utjecaj čovjeka i prirode. Bilo koje informacije ako i prodru u javnost, brzo se demantiraju da ne bi utjecale na interese određenih struktura. Unatoč moru deziformacija, “mreža” više nije u stanju sakriti sve…

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top