Iphone 12

Najbolji telefoni TOP 20 lista

August 2020

 

 1.       Iphone 11 Pro, 11 Pro Max
 2.      Xiaomi Mi 10 Ultra
 3.      Asus ROG Phone 3
 4.      Samsung Note 20 Ultra 5G
 5.      Huawei P40 Pro     
 6.       Iphone 11
 7.      Samsung S20 Ultra 5G
 8.      Samsung S20, S20+               
 9.      Black Shark 3 Pro           
 10.      OPPO Find X2 Pro       
 11.      Huawei Mate 30 Pro 5G             
 12.      Xiaomi Mi Mix 3 5G
 13.      Iphone SE 2020
 14.      Oneplus Nord 5G
 15.      Honor 30 Pro+
 16.      Oneplus 8 Pro                 
 17.      Sony Xperia 1
 18.      Google Pixel 4A
 19.      Google Pixel 4/4XL                      
 20.       Iphone XS, XS Max 

UPDATE August 2020

 

Nakon dužeg korištenja Iphone SE 2020 dolazimo do zaključka da je baterija nešto slabija nego što smo očekivali. Uz neko srednje korištenje Iphone SE 2020 mora na punjač već u kasno poslijepodne (inače funkcionira odlično). Neki od noviteta u augustu su Samsung Note 20 varijante kao i novi Asus Rog Phone 3. Zbog toga što nam Samsung u evropi opet podvaljuje svoje slabe Exynos procesore, novi Note 20 osvaja tek 4 mjesto. Asus ROG Phone 3 odlična je nadogradnja uspješne Rog Phone serije. Sva prateća oprema druge serije ostaje kompatibilna. Prvo mjesto na DXO listi kvaliteta kamera i dalje zauzima Huawei P40 Pro. Zbog nedostatka Google Play Store-a i podrške Google Services Huawei telefoni su trenutno nepravedno ugroženi.

 


UPDATE Juni/ Juli 2020

 

U zadnje vrijeme nije bilo nekih posebnih noviteta. Iako ima mnogo dobrih jeftinih kineskih telefona, često ih ne uzimamo u obzir zbog učestalih lažiranja tehničkih karakteristika. Obično se “mulja” na specifikacijama kamera i njihovim mogućnostima kao i na karakteristikama samog ekrana. Ponekad takvi pametni telefoni nemaju realnu količinu RAM-a ili sam SOC je “fake”. Zbog toga se izvinjavamo ako iz opreznosti nismo naveli neki model i uvrstili ga u našu listu. 

Kao što smo već pisali, nismo pravovremeno bili u mogućnosti testirati gamer smartphone Asus Rog Phone 2. Nakon detaljnijeg testa ispostavilo se da ROG Phone 2 ima bolji rezultat pri Antutu Benchmarku od Iphone 11 Pro. Pored toga taj telefon ostavlja fantastičan utisak u praksi (super OLED 120 Hz ekran, super brz, modus ubrzavanja, dodatna oprema, kapacitet do 1TB, Android 10). Nasljednik Asus ROG Phone 3 prilično je unaprijeđen te kompatibilan sa svom ROG Phone 2 opremom. Očekuje se u prodaji do kraja ljeta u više varijanti.

rog phone 3 najava
Ovako bi trebao da izgleda novi Asus ROG Phone 3.

Kao i svake godine, opet “cure” informacije o novim Iphone 12 varijantama. Iako Apple ima najbolju potrošačku elektroniku zbog odlične programske podrške, opet ćemo  dobiti dobar ali i ne inovativan produkt sa velikim cijenama. Zbog “korona situacije” biće usporen razvoj smartphone-a, koji su u sadašnjem obliku skoro dostigli svoj vrhunac i vrlo blizu odlasku u prošlost. Iphone SE 2020 svojom odličnom prodajom otežava život mnogim proizvođačima Andorid uređaja. Da li će se Google opametiti i opet ponuditi mnogo za fer cijenu, ostaje da se vidi. Nadamo se da je Google nešto naučio iz prilično slabe prodaje Pixel 4 serije. Naravno da si oni to mogu priuštiti ali šteta se razbacivati sa resursima.

 


UPDATE Maj 2020

 

Nažalost je i Xiaomi podigao cijene tako da izlazi iz kategorije “povoljno za fer cijenu”. Novi Xiaomi Mi 10 Pro i slični OnePlus 8 Pro koštaju po nerealnih 1000E. Za oko 1000E, Samsung S20 ili Iphone 11 Pro su sigurno bolji izbor. Huwaei pristalice trebaju znati da novi Huawei telefoni trenutno nemaju Google Services zbog čega više ne funkcionira Google Play Store.

Motorola je predstavila svoj novi Motorola Edge (5G). Radi se o vrhunskom modelu na nivou Xiaomi Mi 10, Oneplus 8 Pro. Svi oni koriste skoro iste dijelove i pokušavaju drugačije upakovati.

 

 


UPDATE April 2020

 

U zadnje vrijeme vrlo je teško realno izabrati najboljih 20 Smartphone modela za našu listu TOP 20. Jedan od noviteta koji nas je uspio fascinirati je Huawei P40 Pro. Iako trenutno zvanično ne podržava Google Services, Huawei P40 Pro izvrstan je paket elektronike. Zbog izvrsne kombinacije kamera on trenutno zauzima prvo mjesto na DXO listi testiranih kamera pametnih telefona. Trenutno nam se nameće i odličan Oppo Find X20 Pro, koji finalno nije na nas ostavio specijalan utisak. Nokia najavljuje par svojih novih modela kao Nokia 8.3 ili 5.3, ali (neka nam ne zamjere nokia fanovi) Nokia će teško vratiti svoju popularnost uz korištenje standarne elektronike sa tržišta. Zadnji inovativni pokušaj Nokije sa Penta-Cam kamerom završio je kao težak promašaj.

Pojavom novog Iphone SE 2020, koji je u ustvari puno bolji Iphone 8, dobili smo vrhunski smartphone za fer cijenu. U principu je unutrašnjost Iphone-a 8 preuređena aktuelnom elektronikom i poboljšana mnogim opcijama. Iako ima mnogo fantastičnih “kineza”, Iphone 2020 zauzima prvo mjesto na našoj TOP 20 listi. Početni model od 64GB sa cijenom od oko 450USD trenutno je naš glavni favorit.

Iphone SE 2020 modeli

 

 

 


UPDATE Mart 2020

Trenutno sem nekih špekulacija nema velikih novosti. Cijena Google Pixel 4 pametnih telefona pala je skoro upola i tek sada možemo pričati o dobrom odnosu cijene i elektronike. Novi Samsungovi telefoni S20 serije su djelomično razočarali kamerom. Po nekim testovima izgleda da kamere ili nisu programski uskladjene ili ne odgovaraju u toj kombinaciji, što se nebi trebalo desiti 1000E uređajima. Trenutno su zbog aktuelne corona situacije mnogi produkti nedostupni što možemo razumjeti.

 

 


UPDATE Februar 2020 (Kraj ere pametnih telefona u sadašnjem obliku)

Zbog zaraze korona virusom, otkazan je elektronički sajam u Barseloni. Zbog toga, Samsung predstavlja invaziju svojih mobilnih noviteta u San Francisku (11.02.2020). Dobili smo u ponudi Samsung Galaxy S20, S20+, S20 Ultra kao i preklopivi (više orijentisan prema ženama) Samsung Galaxy Z Flip. Svi tehnički podaci su sjajni, potrebna je naravno veća koncentracija da bi razlikovali nove modele. Velikani u elektroničkom ratu, gađaju se sa sve više različitih modela. Usudio bih se reći, da je era mobilnih uređaja u sadašnjem obliku prošla. Mobilni uređaj više nije većini toliko važan da bi ga morali platiti 1000 pa i više eura. Većini treba samo komunikator koji je jeftin, da podržava najaktuelnije aplikacije te da može snimiti solidne snimke. Za taj osnovni kriterijum možemo naći puno dobrih telefona, pa čak i sa 5G mrežom za otprilike 300 Eura (Xiaomi Mi Mix 3 5G).

U svakom slučaju, prezentacija Samsunga u San Francisco-u pokazuje koliko je Samsung korporacija moćna. Samsung-ovi konkurenti teško će se moći “opustiti”. Samsung je predstavio više varijanti u višem segmentu. Tu su “poslastice” za sve Galaxy ljubitelje kao i novi pokušaj ponude preklopivog smartphone-a, nakon fijaska sa Fold-om. Ne smijemo biti bezobrazni u komentarima jer je to ipak veliki skok u tehnologiji. Kako izgleda, Samsung je konačno uspio konstruirati preklopivi telefon, koji ne bi trebao biti toliko kvarljiv. Tu bih Samsung pohvalio zbog toga što su oni jedni od rijetkih koji se usuđuju predstaviti uvijek nešto novo u odnosu na “igrače” (Apple,…) koji idu na sigurno.

Svi novi S20 Galaxy modeli, rezultat su vrlo aktivnog rada Samsung inžinjera. Razlikuju se u cijeni (800-1500Eura), veličini ekrana, kamerama, količini radne memorije i bateriji. Nažalost u Evropi dobijamo kao i uvijek, slabije Exynos 990 procesore umjesto mnogo jačeg Snapdragon-a, koji je rezerviran uglavnom za američko tržište gdje korejanci nastoje postići što bolji utisak. Otprilike im mi u ostalim zemljama nismo toliko važni pa nam i dalje prodaju Exynos čiji je razvojni pogon već zatvoren. Sve tehničke karakteristike novih modela su sjajne, međutim, cijene su opet nerealne što dokazuje teoriju propasti pametnih telefona u sadašnjem obliku. Čak i oni koji su u mogućnosti da mnogo plate ne žele i dalje biti “ovce za šišanje”.

Nove Galaxy kamere snimaju video sa 8K rezolucijom pri 30FPS (4K/120FPS). Najbolji S20 Ultra model ima do 16GB RAM-a, do 512GB memorije (proširivu do 1TB), stražnju 108MPix kameru sa 100X digitalnim zumom te 40MPix Selphie kameru. Baterije imaju kapacitet od 4000-5000 mAh. Da vas ne bih gnjavio sa masom tehničkih podataka kod kojih većinom nema ništa specijalno novo, moj zaključak je slijedeći. Samsung nam opet pruža vrhunsku tehnologiju uz paprene cijene. Nova Galaxy serija prepoznatljivog je dizajna. Sprijeda su svi isti i liče na Note 10. Možda bi, po mom ukusu, rubovi sa strane trebali biti zaobljeniji. Najpraktičnija veličina je kod osnovnog S20 modela jer su S20+ i Ultra mnogo veći. Ne znam kako nekom nije palo na pamet da izbaci jači hardware sa manjim ekranom? Zbog čega bolji modeli moraju biti veći?? Da li je dodatna funkcija Ping Pong 😉 ???

Biće interesantno promatrati tržišnu utakmicu u ovom području.

Kineska tehnologija, koja je imala svoje padove u početku, počinje dominirati ovim sektorom. Glavna atrakcija februara 2020 nije Samsung S20 nego XIAOMI MI 10/ 10Pro. Xiaomi nudi dva nova modela za vrlo fer cijenu. Pogledajte tabelu podataka:

Kao što vidite Xiaomi nudi mnogo za upola manju cijenu nego li Samsung i Apple. Sve više Xiaomi (pa i Huawei) diktiraju elektroničko tržište. Logično je i očekivati da netko ko proizvodi elektroniku za cijeli svijet ima šta pokazati. Nakon što su predstavljeni novi Xiaomi “Flagship” modeli navodno je rasprodata ogromna količina uređaja, te su moguće veća čekanja na isporuku. Xiaomi Mi 10 Pro djeliti će vjerovatno prvo mjesto sa Samsung-om S20 Ultra kod DXO rang liste kvalitete kamera što nije nimalo čudno jer je taj sklop kamera nastao iz zajedničke saradnje dvaju kompanija. Kako se čini, Xiaomi Mi 10 Pro je trenutno Flagship broj 1!!!

 


UPDATE Januar 2020

Većinom u januaru nema nekih velikih noviteta, uglavnom dobijamo  više spektakularnih najava. Uskoro se očekuje nastavak Samsung Galaxy serije koji će u februaru biti predstavljen na sajmu u Barseloni. Poslije velike katastrofe Samsung Fold-a, samsung se pokušava spasiti sa nastavkom Fold 2, koji bi zbog male baterije opet mogao biti veliki promašaj. Samsung se obično davi sa previše modela tako da i oni najobaviješteniji polako posustaju u praćenju njihovih modela. Ja bih se usudio reći da je to rasipanje resursa i vremena. OnePlus koji je kao i Google nekad nudio “puno za malo” pokušava novim modelima opravdati svoju nerealno visoku cijenu. Xiaomi Mi 10 Pro prema najavljenim podacima mogao bi biti pun pogodak. Sačekajmo dok nam ne stigne testni primjerak pa ćemo ga detaljnije analizirati. Google se uglibio u blato sa 4-om Pixel serijom, pa se sad očekuje 4a serija da popuni troškove. Vrlo interesantnim se čini Hisense Color telefon sa E-Ink ekranom u boji. Hisense Color želi ponuditi smartphone onima koji puno čitaju. Zbog takve vrste ekrana, gledanje nekog video sadržaja ili igranje većine igara je skoro nemoguće. Sa druge strane, takav uređaj može izdržati sa jednim punjenjem i preko nedelju dana, što je vrlo interesantno.


Update Decembar 2019

Iako je na tržištu već neko vrijeme, Asus ZenFone 6 pokazuje svima da su noviteti i dalje mogući. Dok kod drugih se inovacije svode na dodavanje još jedne ili više kamera, ZenPhone 6 ima sasvim interesantan koncept rotacije stražnje kamere prema napred, čime ekran više nije ograničen prednjom kamerom. Sam ekran vrhunskog je kvaliteta a čitav paket za otprilike 450E čini se kao fer ponuda.


Update November 2019

U novembru nije bilo nekakvih spektakularnih noviteta. Htio bih spomenuti da telefone sa savitljivim/ preklopnim ekranima kao naprimjer Samsung Galaxy Fold ili skoro predstavljeni Motorola Razr, ne uzimam za ozbiljno zbog toga što se nezavršeni proizvodi nude za apsolutno nerealnu cijenu. Postoje glasine da se takvi telefoni kvare već nakon nekoliko preklapanja te čak da se pri oštećenju nekih modela oslobađaju štetne tvari. U novembru se pojavljuju i razne kineske verzije android telefona među kojima samo Xiaomi privlači najviše pažnje. Iz iskustva znam da se kod mnogih “kineza” mulja sa tehničkim podacima. Nažalost vrlo dobar Huawei ima problem gašenja Google Play Services usluga. Više kineskih modela ni nemaju Google Play Store instaliran. Da li će se kod njih moći naknadno instalirati Play Store ostaje trenutno nepoznato. Priča se da će to eventualno biti moguće uz naplatu.

Vrlo interesantan Smartphone za gamer-e sigurno je Asus ROG Phone 2. Pored Snapdragona 855+, vrhunskog ekrana, extra hlađenja, maksimalno mogućih 512GB prostora, 12GB RAM-a tu su razni dodaci kao kontroler, dodatni ekran kao i dock pomoću kojeg ćete igru moći prenijeti na veći ekran. Takav telefon jači je i od mnogih PC-a. Kome je poželjan veći i teži smartphone, sigurno će se oduševiti.


Update Oktobar 2019

Bitka na tržištu smartphone-a nastavlja se sve jačim intenzitetom. Kako ima sve više ponuda čini se da ipak opada interesovanje ljudi za uvijek novim modelom, kad i onaj najjednostavniji odgovara većini naših potreba (slike i komunikacija). Šta imamo novo?

Oneplus predstavlja 7T Pro i nekako opet ne ispunjava očekivanja. 7T Pro skočio je neopravdano u visoku cijenovnu klasu sa slabom baterijom, nema bezžičnog napajanja, izbačen priključak za slušalice, neotporan na prašinu i vodu. Oneplus smo poznavali kao puno telefona za prihvatljivo puno novaca, ali to više nije tako. Istu grešku rade i sa Google Pixel… modelima. Stoga po mom mišljenju visoko 10-o mjesto.

Iako postoje futuristički modeli u ponudi sa preklopnim ekranima ili ekranom skoro preko cijelog kućišta telefona uzećemo ih za ozbiljno tek kad budu pouzdano funkcionirali i budu ponuđeni za neke realnije sume novaca.

Prijatno iznenađenje je nadogradnja dobro poznatog Xiaomi Mi 9 telefona. Dobili smo Xiaomi Mi 9 Pro 5G sa Snapdragon 855+ (optimirana verzija Snapdragon 855 varijante), 5G modemom i nekoliko sitnih optimiranja. Po meni Xiaomi Mi 9 Pro 5G zauzima zasluženo prvo mjesto na rang listi, uzeći u obzir više faktora kao cijena, ponuđeno, dizajn i kvalitet. Čim nam stigne testni primjerak objavićemo našu skromnu recenziju. Onaj tko zna, zna da je Xiaomi inovator broj 1 a Apple neki broj iza.

15.10. stigli su novi Google Pixel 4 telefoni i naravno nas opet razočarali zbog slabog ekrana, slabe baterije i nerealne cijene. Google-u je najbolje kao i Microsoft-u da prekine sa takvom avanturom.

U toku je procjena ostalih noviteta…


Update Septembar 2019

U utorak 10.09.2019, Apple je predstavio svoju novu generaciju Iphone Smartphone-a. Nekih posebnih iznenađenja nema. Skoro većina tehničkih podataka bila je unaprijed poznata. Dosta nas se nadalo da poneke glasine nisu istinite. Nažalost, dobijamo kvalietan proizvod, ali možda pomalo dosadan. Iako cijenim Apple proizvode pitam se da li bi ovo pokojni Bil Gates prihvatio. Mislim da bi otpustio pola tima. Radi o jednom od najboljih uređaja koje možemo dobiti za nerealno mnogo novaca.

Apple nam donosi tri nova modela. Tu su najjeftiniji Iphone 11, te skupe varijante Iphone 11 Pro i Iphone Iphone 11 Pro Max. Koje su razlike? Ukratko, za otprilike 800 FR/EUR dobijate Iphone 11 sa dve kamere, rezolucijom ekrana od 1792×828 piksela što u današnje vrijeme zaostaje za vremenom, uz tri memorijske varijante 64/128/256GB. Radi se o vrlo kvalitetnom telefonu i iako sam ljubitelj Apple tehnike predložio bih mnogo bolje telefone za te novce. Ako želite imati nešto najnovije od Iphone uređaja onda je ovo sigurno najjeftinija varijanta.

Iphone 11 Pro i 11 Pro Max nasljeđuju zadnju generaciju Iphone Xs telefona. Ekran je ostao skoro isti sa tim diskutabilnim “notch-om” u gornjem dijelu ekrana. Svi Iphone 11 modeli dobijaju novi A13 Bionic procesor koji je nešto brži i ne “guta” toliko energije kao Iphone Xs varijante. Nova farba je “noćno zelena”, po meni nesimpatična. Dostupne su tri memorijske varijante od 64/256/512GB. Tu je u odnosu na “obični” Iphone 11 jedna kamera više za širokougaone varijante snimanja.

Iako ću tek uskoro biti u stanju objaviti detaljniji test novog Iphone-a 11 Pro kao i novog Note-a 10 Plus 5G, mogu već unaprijed primjetiti da je Apple, kojemu odavno ponestaje ideja, izabacio vrlo kvalitetan “poludosadni” uređaj za popunjavanje rupa u ponudi od ove godine, dok se Samsung potrudio da ponudi stvarno nešto novo. Iako Note 10 Plus 5G nudi nešto sporiji CPU u evropi negoli u americi ili na dalekom istoku (Snapdragon 855), kao paket ostavlja minimalno bolji utisak nego Iphone 11 serija. Već mnogi telefoni imaju 5G, a Iphone ne. Zašto? Pa oni će vam reći da još nije vrijeme za to, da se 5G čip previše zagrijava…  Ja se ne bih složio, šta mislite vi?

 

 

 


Update August 2019

07.08.2019 predstavljeni su Samsung noviteti. Dobili smo na tržište nove Samsung Galaxy Note 10 modele.

Dobili smo tri nova modela u različitim farbama i memorijskim kapacitetima od 256GB i 512 GB; Samsung Galaxy Note 10, Samsung Galaxy Note 10+ i Samsung Galaxy Note 10+ 5G.

Manji model ima ekran od 6,3 inča sa rezolucijom od 1080 x 2280 pixel-a (401ppi) dok model Note+ ima veći ekran veličine 6.8 inča sa rezolucijom 1440 x 3040 pixel-a (498ppi). Naravno ako je veći ekran veće su i ukupne dimenzije;

Samsung Note 10:    151 x 71.8 x 7.9 mm                                                                                                                              

Samsung Note 10+:  162.3 x 77.2 x 7.9 mm

Trenutno samo Note 10+ dobija 5G modem (2+ Gbps DL) što je šteta jer ne voli svako smartphone sa velikim ekranom koji rijetko u koji džep stane. Manji Note 10 ima 8GB RAM-a sa 256GB prostora dok Note+ modeli 12GB RAM-a i izbor od 256GB ili 512GB koje je putem microSD kartice moguće proširiti do 1TB. Note 10 ima neizmjenjivu bateriju od 3500mAh sa 25W brzim punjenjem preko žičanog punjača i bezžičnim Qi/PMA punjenjem 12W. Note+ ima nešto jaču bateriju od 4300mAh 45W brzo punjunje preko punjača i Qi/PMA punjenje od 15W. Dostupne su boje Aura Glow, Aura White, Aura Black, Aura Pink i Aura Red.

Note telefone pokreće Snapdragon 855 u americi dok kod nas europi samsungov Exynos 9825 procesor. Samo Note+ ima  TOF 3D VGA kameru kojom je moguće 3D skeniranje nekog objekta. Samsung Note 10+ je trenutno prvi na DXO listi kvaliteta Smartphone kamera.

Interesantno je da Note+ prema dostupnim podacima ima manje elektromagnetno zračenje nego manji model. Isporuka Note telefona počinje krajem augusta. Nakon što stigne testni model biće objavljeni uzorci slika kao i mjerenje 5G brzine.

 


Nekada nam je i par stotina eura bilo previše za jedan smartphone. Onda pohlepa menadžera tech korporacija odlučuje da nam te iste uređaje treba “uvaliti” za čak i preko 1000 eura uz obrazloženje da proces nastajanja novog uređaja iziskuje sve veće troškove. Naravno da iziskuje pošto treba prvo isplatiti višemilijunske provizije samih menadžera pa onda sve ostalo što nije ni najmanje upitno. Ne bih htio ostaviti previše patetičan i buntovan utisak po tom pitanju ali vjerujem da većina vas koji čitate ovo, imaju slično mišljenje.

Za 190E imate vrlo dobru Nokiu 7.1 (5.84 inch, Full HD, 3GB RAM, 32GB, Android 9, Kamera 12MPix). Nije najbrži ali zadovoljava sve kriterijume po kvalitetu, vrlo dobri materijali.

Malo stariji model Iphone 6S 32GB može se naći za otprilike 300E kojim dobijate puno za manje novaca. Podržavaće i najnoviji IOS13, kamera je solidna, ekran ima force touch funkciju. Baterija drži dobro a sistem je stabilan i relativno siguran po pitanju krađe privatnih podataka.

U rangu 400-600E su tu Samsung S10 i trenutno najbrži telefon na svijetu Xiaomi Mi 9. Xiaomi Mi 9 je čak brži i od Iphone Xs-a kao i od Samsung S10. Podržava čitanje otiska prsta ispod ekrana te ima odličnu kombinaciju kamera. Nećete pogriješiti ako kupite i Oneplus 6T iako ima stariji Snapdragon 845.

Neki od najskupljih modela kao Iphone Xs/ Xs Max i Samsung S10 5G, imaju najbolje karakteristike ali su ipak nešto sporiji nego li Xiaomi Mi 9. Naravno da Mi 9 nije perfektan ali za razliku u cijeni od 500E mogu da zažmirim na mono zvučnik i par sitnica. Ako primjetite kako se kod DxOMark-a pozicioniraju telefoni po kvalitetu kamere onda će pametnija većina prije izabrati jedan Xiaomi Mi 9 nego li jedan Samsung S10 ili Iphone Xs. Ako slijedeći Iphone XI (11) ili kako se bude već zvao bude dobio samo malo više hardware resursa i dodatnu kameru uz puno reklame, to će biti početak kraja Apple dominacije koji se već nazire. U međuvremenu Oneplus izbacuje svoju 7-u seriju. Iako se radi o dobroj kombinaciji hardware-a Oneplus verzije trenutno koštaju između 550-650E, a testovi već pokazuju da kamera ima slabosti za tu cijenovnu klasu.

Nekad vrlo popularne Google telefone ne bih vam preporučio zbog nerealnih cijena. Iako imaju najbolju programsku podršku ipak su to samo skupi, trenutno zastarjeli samrtphone-i koje proizvodi LG i HTC. Nekako google-ovi pa i drugi menadžeri kasno razumijevaju da pametni telefoni više nisu ništa novo i da ljudima uglavnom on treba samo za poslati koju poruku te obaviti koji razgovor. Biće u narednih godinu dana interesantno promatrati razvoj cijena na tržištu.

Zbog sankcija američke administracije prema Huawei-u ne bih trenutno preporučio kupovinu Huwaei pametnih telefona.

 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Scroll to Top
%d blogeri kao ovaj: