Intel Core i9-13900K

Intel je do 2021-e imao par godina razvojnih problema iz nejasnih razloga. Tada su “miševi preuzeli kolo” i odjednom je ispalo da intel više nema što ponuditi. AMD se hvalio na svim bitnim portalima budući da je prvi ponudio podršku za PCIe 4.0, a time i mnogo veći protok podataka izmedju SSD-a i ostatka sistema. Intelovi inženjeri pronalaze nova rješenja te se Intel opet podiže kao “fenix iz pepela”. Intel preskače PCIe 4.0 te direktno prelazi na PCIe 5.0. U njihovom razvojnom timu su se vrlo brzo prilagodili novim trendovima kao i proizvodnim tehnologijama. Iako Samsung i TSMC već rade na 3nm tehnologiji izrade procesora, čini se da ih Intel prati u stopu. Veća gustina na wafer-u omogućuje i po par milijardi više tranzistora za koje programeri prvo trebaju da pronadju nove “uloge” u binarnom procesu.

Pojavom I9-12900K nismo dobili ništa revolucionarno novo nego je poznata arhitektura iz prenosnih uređaja redizajnirana i integrirana u Intel okruženje, čime smo dobili vrlo brze procesore sa optimiranom potrošnjom energije. Još 2021-e godine se znalo da će se pojaviti I9-13900K kompatibilan sa LGA1700 socket-om. Intel je time omogućio vjerovatno zadnju nadogradnju 600/700 čipseta sa LGA1700 socket-om.

 

Intel I9-13900K ima 8 štednih jezgri više nego I9-12900K. Sada imamo na raspolaganju 16 E-Cores + 8 P-Cores i 32 Threads (16+8×2=32). Za one koji još nisu sigurni šta je to Multithrading, to je intelova tehnologija podjele zadataka na nivou cpu jezgri, čime je moguće obavljanje više programskih zadataka odjednom uz veliku uštedu na vremenu. Kompatibilne CPU jezgre (8 P-Cores) imaju u ovom slučaju 8 fizičkih i 8 softverskih jezgri koje obrađuju različite programske zadatke. Podjelom različitih zadataka na sve dostupne jezgre povećava se drastično efikasnost sistema. Da bi to funcioniralo mora biti dostupan i odgovarajući software. Kod novih Nvidia grafičkih karti imamo RTX IO tehnologiju koja rasterećuje CPU te grafička karta preko busa direktno komunicira sa SSD-om.

 

 

Glavna razlika u odnosu na I9-12900K pored većeg broja štednih jezgri su viši taktovi samog CPU-a te podrška bržoj DDR5 radnoj memoriji. I9-13900K postiže do 60% bolje rezultate pri dekompresiji podataka. U normalnim okolnostima (bez pretaktovanja) Intel-13900K postiže 3,2MHz/ 5.8MHz (E-Cores, P-Cores), a I9-12900K 3MHz/ 5.2MHz. Naravno da to nisu neke specijalne razlike u svakodnevnom korištenju ali jesu značajne pri raznim testiranjima (benchmark). Oba procesora podržavaju i dalje samo 20 PCI Lanes (linija) čime ste malo ograničeni kad budete htjeli iskoristiti maksimum kombinacije SSD PCIe 5.0 i nove grafičke kartice. Sama grafička karta zauzme 16 linija na PCI busu. Potrošnja energije novog procesora pod opterećenjem skače i do 253W (sistem 391W). Obavezno preporučujemo neko tečno hladjenje jer pri većem opterećenju temperature skaču brzo prema 100C. Isto tako preporučujemo i neku od boljih matičnih ploča koje automatski sinhronizuju CPU sa radnom memorijom. Pored DDR5 radne memorije moguće je koristiti i DDR4 sa novim Raptor Lake procesorima.

 

 

Ako ne trebate najbolje benchmark rezultate, imate vrlo dobar izbor jeftinijih I7 i I5 procesora. Razlike su vidljive na gornjoj tabeli. Sa pravim odabirom dobićete odličnu konfiguraciju za manje novaca. Novi Intel I9-13900K dolazi u vrlo simpatičnom pakovanju koje je ovaj put nešto manje nego zadnji put. Budite pažljivi pri ugradnji i obratite pažnju da sve štima sa slojem rashladne paste. Novi hladnjaci uglavnom imaju svoj sloj rashladne paste tako da dodatna pasta nije neophodna. Pri zatezanju hladnjaka takodjer je važno ravnomjerno zategnuti šrafove da bio on legao skroz paralelno sa procesorom. Obratite pažnju da je CPU točno centriran u ležištu inače će doći do oštećenja.

Šta drugo još napisati nego da maksimalno iskoristite vaš novi procesor do nove generacije koja će se sigurno pojaviti krajem sljedeće godine!

 

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top