Quantum kompjuteri

Kako se došlo do potrebe razvijanja sasvim novih računalnih tehnologija? Krajem prošlog stoljeća, postalo je jasno da će klasični binarni kompjuteri ubrzo dostignuti neki svoj maksimum. Iako je sadašnja binarna kompjuterska tehnologija  u principu više nego dovoljna, pojavljuje se potreba za mnogo moćnijim tehnologijama, u svrhu našeg sve većeg tehnološkog razvoja. Netko bi se zapitao, a šta će nam uopšte nešto bolje?

Odgovor je prilično jednostavan! Imajući u vidu da su resursi naše “sadašnje” planete na izmaku i da je sama planeta na neki način “osudjena na propast”, potrebno je imati mnogo bolje tehnologije koje će omogućiti preživljavanje ljudske rase, a sa nama i ostalih živih bića. Ta nova tehnologija trebala bi nam omogućiti što duži ostanak ovdje gdje jesmo kao i trazenje nekog novog mjesta pogodnog za zivot. 

Binarnı sistem podrazumijeva kombinacije dva stanja, nule i jedinice, dok kod kvantnih kompjutera imamo jedan sasvim novi pojam, qubit.

 

Uporedba decimalnih, binarnih, heksadecimalnih i oktalnih brojeva.

 

Šta znači uopšte to kvantni kompjuter? Kvant je elementarna količina energije koja moze promijeniti svoj oblik. Tako je novi računalni sistem dobio ime kao kompjuter koji koristi zakone kvantne mehanike. Za razliku od binarnog sistema i samo dva različita stanja, qubit ili qbit teško je opisati jer se trenutno radi o vrlo komplikovanom pojmu. Jedan qubit zamišljen je, slično kao u binarnom sistemu, kao kombinacija dva stanja, prepoznatljiva samo kroz specijalna mjerenja.

 

 

Qubit ima mnogo više elementarnih kombinacija nego jedan Bit. Time, uz odgovarajući software, raste za sadašnje pojmove računalna moć kvantnih kompjutera u odnosu na sadašnju tehnologiju nadrealno. Prema nekim procjenama, novi kvantni kompjuteri biće u startu najmanje 100000 puta brzi nego najbrzi super kompjuter sadašnjice. Veliki tehnološki giganti kao google već su razvili neke kvantne mašine, koje ostvaruju ozbiljne rezultate. Trenutno, unatoč velikim naporima, još uvijek traje borba suzbijanja grešaka kod qubit-a izazvana vanjskim prirodnim utjecajima. U skorijoj budućnosti imaćemo kompletno tehnološko riješenje koje će uveliko promjeniti našu stvarnost i svijest. U početku, kvantni i binarni sistemi će se  paralelno upotpunjavati  dok znanost ne otkrije neku bolju mogućnost.

Gdje će se prvo koristiti novi kvantni kompjuter? Na korisničkom nivou imaćemo još uvijek naše binarne “mašine” koje će u nekom cloud-u posluživati kvantni kompjuteri. Pored problema sa qbit greškama tu su i poteškoće sa budućim operativnim programskim sistemima koji će raditi na principu qbit-a. Iako već ima par ponuđenih softverskih riješenja, potrebno je još vremena dok se dođe do potpuno prihvatljivih rezultata.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top