Webhosting ponude

Kada prvi put udjete u svijet webhosting-a onda naravno imate mnogo nepoznanica, bez obzira na to da li ste već iskusan programer ili ne. Obično si prvo postavite pitanje, koje je najbolje rješenje za vas? Naravno sve zavisi od cilja i količine financijskih sredstava koji vam stoje na raspolaganju. Webhosting ima široku primjenu, od obične web stranice, webshop-a do cloud servisa za pohranu podataka itd…

Ako imate neograničene financijske izvore i nije vas uopće briga koliko sve košta onda si kupite najbolji hardware, platite sve moguće software licence i uz dovoljno kvalitetnu internet vezu imate naravno “sve najbolje pod jednim krovom”. Često sve to možete ostvariti i za puno manje novaca. Vlastiti hardware i software zahtjevaju i više rada jer trebate sve održavati aktuelnim. Ako ste negdje uzeli managed webhosting, VPS, VDS,… opciju onda vam hoster automatski radi sve nadogradnje. Većinom je to prednost, osim ako nemate potrebu za jakom zaštitom svojih podataka. Ako su vaši podaci veoma vazni ona ih je najsigurnije čuvati na svojim serverima.

 

Mrezna infrastruktura u jednom računskom centru.

Webhosting spada u jedan o najvećih biznisa na mreži. Često se radi o velikim računskim centrima koji sami ili preko raznih preprodavača prodaju na razne načine svoje resurse. Nerijetko se radi i o vrlo neozbiljnim ponudama koje ne pružaju tačno ono što ste htjeli, pogotovo onda kada djelite resurse sa drugima ili ima prikrivenih detalja koji su vam uskraćeni da biste ih kasnije dodatno platili kao npr. količina mail-ova, količina stvarnog prostora i radne memorije i slično.

Na šta treba tačno obratiti pažnju i koje hostere vam možemo preporučiti iz našeg kuta gledanja?

Kao prvo definirajte šta vam stvarno treba. Trebaju li vam zasebni/ vlastiti resursi ili neki sharing hosting? Koliko vam treba prostora, mail pretinaca i koji software? Želite li serverom upravljati preko Plesk-a, Cpanela ili nekog drugog programa? Koliki vam je budžet dostupan?

Obratite prvo pažnju na to da li webhoster vraća novce ako niste zadovoljni ponudom. Takvi webhosteri su obično pouzdaniji i nemaju šta da kriju jer im je u cilju zadržati klijente. Na svjetskom nivou tu bi vam sigurno izdvojili A2Hosting.

A2Hosting vraća novce ako niste zadovoljni čak i do 60 dana. Prema reklami, pokreću svoje servere “zelenom energijom”, za one kojima je to važno. Imaju brz webhosting ali kod količine prostora za skladištenje podataka zbunjuju klijente sa pojmom inodes, kojih je u najboljoj ponudi 600000. Njihovi serveri su prilično brzi jer koriste dobru kombinaciju snažnih servera sa nvme ssd/ LiteSpeed Cache/ brzi linkovi sa internetom. Ako vam treba hosting za webshop koji ima jako puno artikala onda ćete trebati neki jači fiksni ili virtuelni server. Probali smo VPS (virtual private server) kod A2Hosting i imamo vrlo pozitivna iskustva. “Guru” Support je dostupan u najkraćem mogućem vremenu, a otkaz mozete dati u vrlo kratkom roku.

U evropi je prisutno i puno globalnih hostera kao Ionos, Infomaniak i slični koje vam nikako ne preporučujemo jer imaju kao super ponudu, a na kraju vam za svaku sitnicu traže nadoplatu. Infomaniak vam da jednu mail adresu pa ako vam treba još jedna onda morate doplatiti minimum 100E. U njemačkoj je naveliko prisutan Ionos koji se sluzi sa sličnim trikovima i kojeg ćete se teško riješiti kad odlučite otići. Često se manipulira i sa količinom podataka koji prolaze kroz server.

Ako zivite u Švicarskoj i trebate vrhunski webhosting preporučujemo Novatrend sa odličnom podrškom te odnosom cijene i ponudjenog. Prema podacima vlasnik je projeklom iz bivše jugoslavije.

A2Hosting ponude (primjer)

Interesantno je da neki poznati švicarski webhoster-i kao Metanet uopće ne odgovaraju na upite preko mreže. Vjerovatno štede na personalu. Nakon dužeg traganja za boljim webhoster-om nas je naša potraga dovela do Contabo mreže. Contabo trenutno puno za fer cijenu, pod uvjetom da sami znate programirati server. Nakon testa Contabo VPS hosting varijante možemo potvrditi solidan produkt. Kod najjače VPS varijante sa CPU-om koji ima 10 jezgri do sada nije sharing procesora ili takozvani “steal” bio veći u prosjeku od 25% što na dostupnih 1000% nije značajno prema našem mišljenju.

Ipak je na kraju bitno ono što vama najviše odgovara prema vašim potrebama. Nadamo se da smo vas malo uputili u boljem smjeru.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top