Samsung 980 Pro

Sa pojavom prvog M.2 SSD-a drastično se ubrzao rad kompjutera. Uz nisku potrošnju energije M.2 SSD zauzima i jako malo mjesta. Većina novih i boljih matičnih ploča ima ugrađene M.2 SSD socket-e. Prošle godine sa pojavom AMD Ryzen 3000 cpu serije, pojavio se i PCIe 4.0x4 SSD. Odjednom su maksimalne brzine čitanja sa otprilike 3500 MByte/s skočile na 7000 MByte/s. Samsung nije bio među prvima koji su nudili takav M.2 SSD, prema našoj pretpostavci zbog toga što su više povezani sa intelom čiji procesori još ne podržavaju nove M.2 SSD-ove.

Samsung 980 Pro imamo trenutno u tri varijante (250GB, 500GB i 1000GB, kasnije i 2TB). Nedugo nakon puštanja u prodaju, zbog velike potražnje je 980 Pro teže dostupan. Iako Intel platforme još ne podržavaju PCIe 4.0×4 SSD, 980 Pro je moguće koristiti u sadašnjim konfiguracijama (PCIe 3.0×4 socket) uz solidna poboljšanja. Kod naše testne konfiguracije (Intel Core I9-9980XE, Asus Rampage VI Extreme Omega, 64GB G.Skill RAM 3600MHz) novi Samsung 980 Pro donio je poboljšanja pri pisanju. Pri Crystal Disk Mark testu brzina čitanja je neznatno porasla, dok se kod brzine pisanja podataka vidi znatnija razlika. Puni kapacitet novog Samsung 980 Pro-a moći ćemo iskoristiti tek kada se pojave kompatibilni Intel procesori (AMD platforme već su kompatibilne ali nama još nisu interesantne). Nejasno je zbog čega tenutno stagnira Intel-ov razvoj. Priča se da će možda AMD “progutati” Intel što ne bi bilo dobro za tržište.

 

Umjesto MLC-NAND (multi-level cell) sa 2 bit-a po ćeliji, prvi put u Pro seriji Samsung prelazi na TLC-NAND sa 3 bit-a i preko 100 slojeva ćelija. Pretpostavlja se da to utječe na izdržljivost i sposobnost “pisanja” zato što je sam postupak mnogo složeniji (TBW upola manji nego kod 970 Pro) . Zbog toga Samsung koristi SLC-Cashe (TurboWrite 2.0) za ubrzavanje postupka pisanja, odnosno podaci za pisanje budu trenutno pohranjeni u bržem SLC modusu (“kešu”) da bi onda u pozadini bili trajno snimljeni u sporijem TLC modusu. Hlađenje kontrolera poboljšano je slojem Nikla, a cijeli ssd hladnjakom od bakrene folije. Uz Thermal Guard tehnologiju više nema usporavanja zbog povećane temperature. Bez obzira na neke mane (usporavanje pisanja kada se cache napuni, manji TBW,…) Samsung 980 Pro trenutno je najbolji M.2 PCIe 4.0×4 SSD. Preporučujemo uglavnom verzije od 1TB i 2TB. Prema dostupnim podacima, verzija od 2TB (trenutno nedostupna u prodaji) ima TBW od 1200TB. Iako kod 1TB modela je TBW “samo” 600TB, trebaće vam 15-ak godina doseći maksimum pri pisanju od 100GB dnevno. Znači za prosječnu upotrebu više nego dovoljno. 

 

Samsung 980 Pro test- maksimum!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top