DJI Mini 3 Pro

DJI Mini 3 Pro nudi mnogo više nego DJI Mini 2. Pored boljih karakteristika letenja tu su sada i dodatni senzori za otkrivanje prepreka, praćenje objekata (Active Track) kao i puno bolja kamera. Standardna težina je ostala ista (249g) što se uklapa u EU zakon o dronovima. Prema trenutnim pravilima u EU, za dronove do 250g nije potrebna registracija i polaganje ispita. Za Dji Mini 3 Pro postoje i baterije sa oznakom + koje omogućuju let do 47 minuta. Nažalost takve baterije nije moguće kupiti u evropi zbog birokratskih ograničenja jer sa tom baterijom je premašena težina od 250g za nepunih 100g. Ako uzmemo u obzir da dronovi u EU ne smiju da koriste svoj pun maksimum pri letenju kao u ostatku svijeta zbog “opet” nekih pravila o količini dozvoljenog radio zračenja, mislimo da je EU birokratski aparat nije realna institucija.

Lijevo je DJI Mini 2, a desno DJI Mini 3 Pro.

Kao što vidite dogodile su se određene promjene u dizajnu. Novi dron ima ugrađena LED svjetla koja pokazuju stanje drona što je vrlo praktično. Senzori sada detektuju prepreke prema napred, nazad i dolje. Algoritam za izbjegavanje sudara funkcionira za ovaj tehnički sklop impresivno. Nova kamera ima 48MP senzor koji omogućuje 4K video pri 60 Hz. Moguće je i slikanju u uspravnom položaju kamere kada se ona zakrene prema potrebi za 90 stepeni. Kako Dji Mini 3 Pro podržava noviji OcuSync 3.0 standard prenosa signala i slike, moguć je maksimalni let od 12km (nažalost u EU samo 8km zbog ograničenja). 

 

 

Ako vaš budžet to može podnijeti, najbolje je kupiti DJI Mini 3 Pro+ DJI RC Set koji košta trenutno oko 1000E. DJI RC mnogo olakšava upotrebu jer se više nećete morati baviti spajanjem telefona na daljinski upravljač. U usporedbi sa DJI RC Pro upravljačem, DJI RC ima minimalne nedostatke. DJI RC djeluje manje fizički stabilan i kod njega nije mogće instalirati dodatne aplikacije, što toliko nije ni bitno ako uzmemo u obzir da košta 700E manje.

DJI Mini 3 Pro uz nadolazeći DJI Mavic Classic stavlja u zaborav odlični DJI Air 2S. Iako DJI Air 2S ima mnogo bolje karakteristike, a izgleda da ga je DJI otpisao što se već vidi u masivnom padu cijene. Na nešem blogu, ne želimo se baviti detaljnom analizom tehničkih detalja nego ukupnim dojmom. Ako kupite DJI Mini 3 Pro sigurno nećete pogriješiti. Taj mali dron prati u stopu starijeg Mavic 3 brata uz nešto manju kvalitetu kamere. Ako nabavite plus baterije doletićete skoro svuda gdje i Mavic 3, samo malo sporije. Buka koju stvara ovaj dron toliko je minimizirana tako da ćete ga na udaljenosti od nekih 30m teško čuti. Šta se nalazi u pakovanju možete vidjeti na slijedećoj slici.

 

 

Što bi mi kod DJI Mini 3 Pro promjenili? Kao prvo, naravno cijenu. Onda bi napravili elise koje ne mlataraju pri svakom manjem pokretu kad je dron isključen. Dodali bi i senzore za prepreke sa strane. Neki blogeri tvrde da RTH (Return to Home) funkcija ne radi još kako treba jer se dron prije povratka ne penje na zadanu visinu. Nadamo se da će to DJI putem programske nadogradnje ispraviti. 

Naravno da su sve ovo prigovaranja na visokom nivou ali mi svi na taj način doprinosimo boljem razvoju. DJI je sa DJI Mini 3 Pro unatoč nekim sitnicama odradio odličan posao. Hobi, pa i profi snimatelji vrlo rado će ga imati u svojoj opremi. DJI RC takodjer je kompatibilan sa DJI Mavic 3, a očekuje se podrška i za DJI Air 2S.

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top