Naša Budućnost? New World?

 

Kako će izgledati naša skorija budućnost? Već duže vrijeme razvija se medju intelektualcima cijelog svijeta jedan vid revolucije koja ima za cilj eksploziju tehnološkog razvoja staviti u službu građana cijelog svijeta a ne samo profita i vlada jačih zemalja. O čemu se tu radi? Vrlo brz razvoj tehnologije trenutno je samo u službi što bržeg profita a ne sveukupnog dobra civilizacije. Takodjer su svi vodeći tehnološki giganti pod utjecajem svojih vlada. Internet koji je nastao kao američka obrambena potreba kasnije zamišljen kao slobodna globalna razmjena informacija, trenutno je ništa drugo nego generator reklama i usisivač vaših privatnih informacija koji uglavnom koristi marketing industrija.

Naravno, da se ovaj tekst ne bi shvatio kao neka pesimistička propaganda, nije sve tako crno. Postoje i pozitivne strane mreže kojom su olakšane komunikacije, spriječene cenzure i slično. No međutim, dok mi dijelimo naše slike na fejsbuku, pišemo i dijelimo preko programa kao što su Twitter, Whatsup, Viber, Instagram,… sve naše informacije se pedantno pohranjuju u računarskim centrima gdje se prave naši potrošački profili ili obavljaju sigurnosne procjene. Još odavno vrijedi izreka da ako je software besplatan, onda ste vi produkt.

Osvrnimo se na same, nama poznate tehnološke početke ove civilizacije. Hiper razvoj tehnologije se dogodio za vrijeme hladnog rata i utrke koja će nacija prva u svemir i time pokazati svoju nadmoćnost. Sve činjenice potiskuju izjave o istraživanju svemira kao dobrobit cijelog čovjčanstva. Tada su osnovane mnoge institucije (logičke fabrike) kao Rand Corporation i slični koji su imali zadatak razviti razne obrambene strategije u americi i konkurentskim zemljama.

Tako je pod pritiskom nastao i prvi mikroprocesor koji je doživio nerealnu transformaciju u zadnjih 70 godina. Postoje i teorije zavjere od autora koji se pitaju kako je takav abnormalan razvoj uopće moguć u tako kratkom vremenskom periodu. Vrlo brzo tehnologija nas je oslobodila od lanaca držanih sistema i stavila nas u lance vodećih tehnoloških  i Risiko Investment korporacija iz Silikonske doline.

Pitanje je kako nametnuti odgovornost zajednice novim vladarima tj. akcionarima vodećih tehnoloških i investicijskih korporacija. Nadajmo se najboljem, računajmo na njihovu savjest :-).

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top