Apple Event Time Flies 15.09.2020

Pred svaku apple prezentaciju unaprijed “cure” informacije i uglavnom se zna šta će biti ponuđeno. Pretpostavljalo se da će Iphone 12 kasniti zbog problema u proizvodnji. Iphone 12 biće ponuđen sredinom oktobra u 4 varijante; Iphone 12 / 12max, Iphone 12 Pro/ Pro Max. Eventuelno će se Iphone 12 zvati Iphone 12 mini. Ono što nam apple nudi na “Time Files” eventu su Apple Watch 6 i Apple Watch SE, jeftiniji tablet Ipad 8-me generacije te Ipad Air 4-te generacije. Prema našem mišljenju ne postoji neka precizna strategija nego samo pretrjerano zatrpavanje ponudama koje još više zbunjuje. Ako jeftinije Iphone 12 varijante dođu stvarno bez punjača kao što piše u mreži (iz kobajagi eko razloga), to bi mnoge moglo da navede da kupe neki android smartphone.

Apple Watch 6 je brži u odnosu na svog prethodnika za 20% (S6 čip) i ima 2.5 puta svjetliji ekran. Sve je to naravno prema apple podacima koje treba još provjeriti. Glavna razlika u odnosu na Apple Watch seriju 5 su preradjeni sensori ispod sata koji sada mjere i nivo kisika u krvi. Ta funkcija naravno nije revolucionarna, nju smo već, ako se dobro sjećamo imali kod Samsung Galaxy 5 telefona. Sada apple aktivno razvija svoj fitness segment i tu su trenutno bez ozbiljne konkurencije. Može se reći da je to sve već viđeno, međutim malo njih razviju neki produkt do kraja kao apple. Iako apple odavno nije pretjerano inovativna firma, njihovi produkti imaju softver sa kojim ćete imati najmanje poteškoća. Apple Watch SE ima SOC od serije 5 bez ekg-a, allways on display-a (opcija sa uvijek uključenim ekranom) bez mjerenja nivoa kiseonika u krvi, ali zato košta puno manje.

Novi  A14 SOC nije značajno brži od svojih prethodnika. Navodno je po pitanju grafike slabiji od A12Z-a iz Ipad pro 2020 tableta. Novi A14 SOC (System on Chip) iskorišten je u novom Ipad-u 8 i Ipad Air-u 4.

Najjeftiniji Ipad 8 profitirao je najviše od novog A14 SOC-a. Sada je Ipad 8 postao još privlačnijim u segmentu jeftinih “profi tableta”. Ipad Air 4 je po nama dobra novost ali mislimo da je Air linija nepotrebna. Puni pogodak bi bio Ipad 8 sa Ipad Air 4 ekranom. Ipad Air 4 ima novi 10.9 inčni ekran te na prvi pogled liči na Ipad Pro iz 2018 godine. Ipad Air 4 nema Face ID kao Pro serija nego je ovaj put Touch ID smješten u power button (tipku za paljenje). 12MPix/ 7MPix kamera je poznata od prije i izrađuje solidne slike. Ipad Air 4 podržava Pencil 2-e generacije. Takodjer je kompatibilan sa Magic Keyboard i Smart Keyboard Folio. Svi novi predstavljeni produkti su dostupni u više boja.

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top