Artificial intelligence- Umjetna inteligencija.

U zadnje vrijeme ste vjerovatno svi primjetili aktivnu propagandu o umjetnoj inteligenciji. Svuda se svašta piše ali uglavnom svi kobajagi imaju strah za budućnost zbog te super tehnologije. Ideja nije nova kao ni trenutni pokušaj da se iz toga naprave neki novci. Novi tehnološki “krik” ChatGPT nije ništa drugo nego investicija određene grupe sa ciljem da se uzmu što veći novci. Zbog čega je to tako? Ako se registrujete za testiranje te aplikacije vrlo brzo vidite da se upiti na server nakon nekog vremena naplaćuju. Taj takozvani ai servis nije ništa drugo nego pokušaj da vam otkinu koji “dinar”.

Ideja umjetne inteligencije postoji vjerovatno više miliona godina, zavisno od toga u kojim vremenskim okvirima razmišljate. Kako se u određenim vremenskim intervalima na našoj sadašnjoj planeti nakon katastrofa dešavao totalni “start iz početka” tako su se zaboravljali prijašnji periodi.

Kakva je trenutno situacija u tehnologiji? U zadnjih 100-ak godina došlo je do velikog tehnološkog razvoja. Taj razvoj bio je potaknut otkrićima genijalnih naučnika kao i kopiranjem prijašnjih tehnologija koje su ljudi pronalazili u zadnjih par hiljada godina. Nakon maksimuma binarnog sistema došlo se do kvantnog računanja i bezbroj drugih tehnoloških opcija. Da li to treba da nas zabrinjava? Naravno da ne, sve ide svojim tokom.

Slika generirana sa AI alatom

 

tekst u izradi…

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top