Artificial intelligence- Umjetna inteligencija.

U zadnje vrijeme ste vjerovatno svi primjetili aktivnu propagandu o umjetnoj inteligenciji. Svuda se svašta piše ali uglavnom svi kobajagi imaju strah za budućnost zbog te super tehnologije. Ideja nije nova kao ni trenutni pokušaj da se iz toga naprave neki novci. Novi tehnološki “krik” ChatGPT nije ništa drugo nego investicija određene grupe sa ciljem da se što više zaradi. Zbog čega je to tako? Ako se registrujete za testiranje te aplikacije vrlo brzo vidite da se upiti na server nakon nekog vremena naplaćuju. Taj takozvani ai servis nije ništa drugo nego pokušaj da vam otkinu koji “dinar”.

Ideja umjetne inteligencije postoji vjerovatno više miliona godina, zavisno od toga u kojim vremenskim okvirima razmišljate. Kako se u određenim vremenskim intervalima na našoj sadašnjoj planeti nakon katastrofa dešavao totalni “start iz početka” tako su se zaboravljali prijašnji periodi.

Kakva je trenutno situacija u tehnologiji? U zadnjih 100-ak godina došlo je do većeg tehnološkog razvoja. Taj razvoj bio je potaknut otkrićima genijalnih naučnika ali i kopiranjem prijašnjih tehnologija koje su ljudi pronalazili u zadnjih par hiljada godina. Nakon maksimuma binarnog sistema došlo se do kvantnog računanja i bezbroj drugih tehnoloških opcija. Da li to treba da nas zabrinjava? Naravno da ne, sve ide svojim tokom.

 

Slika generirana sa AI alatom

 

Na kojem je nivou trenutno AI? Vjerovatno na nedovoljnom da bi se opravdala zabrinutost kod nekih ljudi. Sigurno su razni programski algoritmi u medjuvremenu postali vrlo funkcionalni ali sa binarnom tehnologijom to neće nikada biti na odgovarajućem nivou. Onog momenta kada kvantni računski centri postanu potpuno funkcionalni, onda tek možemo pričati o realnoj opasnosti od AI i njegove zloupotrebe.

Kakao sad stvari stoje sa kvantnim kompjuterima? Postignuti su višestruki proboji u razvoju i prevaziđena je većina usputnih tehnoloških problema kao što su faktor pogreške, nepreciznosti pri mjerenjima kubita i slično. Mnogo veći problem od tehničkog je izrada funkcionalnog operativnog sistema i pratećih programa.

Potrebno je još najmanje 10-ak godina dok kvantni sistemi postanu donekle operativni. Od tada će se većina stvari u tehnologiji promjeniti i ostaje samo jedno otvoreno pitanje. Hoće li se opet u smislu profita i ta tehnologija zloupotrebljavati?

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top