Kineski produkti na aliexpress-u?!

Kako razlikovati dobar artikal od lošeg na aliexpress-u ili ostalim kineskim online trgovinama? Teško ali ako malo rizikujete i odlučujete zdravom logikom onda ćete pronaći dobre stvari. Kao prvo, kad nešto naručite jednostavno otpišite taj novac, tako će vam biti lakše 🙂 . Vrlo važno je pogledati bodovanje prodavača i recenzije samog proizvoda gdje se često vide realne, a ne fotošopirane slike. Ako je naprimjer nešto kupljeno stotinjak puta i ima bodovanje 4.7-5 onda je velika vjerovatnoća da štima kvalitet. Ponekad je moguće da se pošiljka ošteti pri transportu. U tom slučaju možete se žaliti i sa velikom vjerovatnoćom dobiti novi proizvod. Kinezima je trgovina vrlo važna i stalo im je do toga da roba nesmetano putuje od fabrike do kupca. Kao i svuda, prevaranata ima i tamo, te je ponekad nemoguće sve provjeriti.

 

 

Uzmimo za primjer gore izloženu AA usb-c litijumsku bateriju. Ova baterija može se puniti preko usb-c punjača i prema podacima ima 2600 mAh kapacitet (cijena oko 15 USD za set od 4 komada). Nakon prvog punjenja primjetili smo da je jedna od 4 komada defektna što nas je dovelo na ideju da je detaljnije ispitamo. Nakon skidanja vanjskog omotača pronalazimo litijumsku bateriju od 3.7V sa kapacitetom 400mAh. Kako god da preračunate kapacitet zbog druge voltaže u najboljem slučaju nećete preći vrijednost od 1000mAh. Naravno da nismo očekivali previše ali bi se tom proizvodjaču više isplatilo da bude korektan pri označavanju i oglašavanju. Ovakve prevare završavaju lošim recenzijama i blokadom od strane aliexpress-a.

A zašto bi netko uopšte nešto naručio iz kine? Budući da se najmanje 60% robe proizvodi u kini tamo ćete naći iste proizvode 10-ak puta jeftinije. Naprimjer futrola ili zaštitno staklo za vaš pametni telefon košta na aliexpress-u u prosjeku 2 usd. Često ti isti artikli budu u evropi 10-30 eura i kad ste svjesni razlike u cijeni pokušaćete sami kupiti tamo gdje je jeftinije. Pronaći ćete i mnoge originalne proizvode upola jeftinije nego kod nas.

 

U svakom slučaju uz malo opreza nećete imati problema sa narudžbama. Preporučili bi vam proizvode marki Baseus, Xiaomi i Xundd. Plaćajte preko paypal-a jer u slučaju komplikacija preko njih dobijate novce najbrže nazad. Isporuke traju u prosjeku 1-3 tjedna pa treba imati malo strpljenja.

 

Preporuka: Xundd Mooopaa Case za Iphone sa pravim zlatom na pozadini za 30-ak eura (aliexpress.com). Ima i za druge modele.

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top