Crypto valute

Što su to Crypto valute ili digitalni novac? Trenutno to sve izgleda kao balon koji samo što nije puknuo! Zašto tako mislimo i koje je naše mišljenje o tome svemu?!

Ta ideja decentralizovanog novca gdje banke i vlade konačno više nemaju monopol nad financijskim sistemom više je nego revolucionarna. Banke više neće moći naplaćivati provizije za izmišljene usluge i kamate na novac kojeg zu posudile, a da ga u stvarnosti uopće nemaju. Vlade država više neće moći štampati novce kada ih više ne budu imali. Uz sve to, možda budemo imali sreće da se paralelno cijeli sistem civilizacijskih vrijednosti promijeni na bolje. U svakom slučaju većina njih su u problemu te aktivno učestvuju u sabotiranju novog novčanog sistema. Postoje naravno ozbiljne financijske institucije koje razumiju problematiku i već su se odavno aktivno uključile u novo financijsko doba. Također imamo i novu vrstu “informatičkih bankara” koji muljaju sa kursevima svih valuta. Teško je trenutno imati kompletan pregled elektronskih valuta koje imaju neku stvarnu vrijednost. Zaključno, imamo stvarne promjene u globalnom financijskom sistemu i naravno manipulatore koji to sabotiraju i žele zadržati svoje dosadašnje lihvarske pozicije.

Elektronski novac pojavio se nakon 2000-e godine i do danas nije jasno tko je to sve pokrenuo zbog prikrivenih identiteta. Prvi se pojavio Bitcoin kada je nekoliko informatičara smislilo programski kod Blockchain (blok lanac), koji nije instaliran na jednom serveru nego istovremeno na mnogo njih. Da bi neka transakcija bila uspješna vrši se provjera na svim serverima i tek kad sve štima ona bude odobrena. Prema nekim informacijama danas imamo i preko 4000 različitih vrsta crypto valuta. Crypto valute nisu samo tamo neki izmišljeni novčići, nego su oni ujedino vezani za određenu vrstu usluge na mreži. Vrijednosti crypto valuta variraju u skoro svakom momentu prema količini uloženog novca.

Najaktuelniji i najpoznatiji Bitcoin ima trenutno oko 900 milijardi dolara uloženog kapitala. Zbog velikog ulaganja kapitala i ograničenog ukupnog broja od 21 milion bitcoin-a, očekuje se u skorijoj budućnosti vrijednost jednog bitcoin-a i preko 100000 dolara. Prema popularnosti odmah iza Bitcoin-a je Etherum. Nakon nekih izjava i promotivnih akcija Elona Maska, u sam vrh probio se i Dogecoin koji trenutno raspolaže sa 50-60 milijardi dolara kapitala. Čitav sistem crypto novca upakovan je tako da kao i uvijek, najviše profitiraju oni koji i jesu najbogatiji, a onim koji nisu tako bogati trenutno je omogućeno da zarade nešto kroz individualno “rudarenje” ili ulaganje preko crypto berzi što više liči na kockanje sa malo boljom šansom da dobijete nego u kazinu. 

Bitfury- prva velika farma za “rudarenje”

Pod crypto rudarenjem podrazumijeva se hardversko učestvovanje u pogađanju odgovarajućeg koda za novu blockchain transakciju. Tako da je jak hardware potreban da bi imali veću šansu u pogađanju tog koda odnosno imali što više kombinacija, a ne zbog nekakvog izračunavanja. Onaj tko prvi pogodi taj kod dobije kao nagradu nekoliko bitcoin-a ili nekog drugog crypto novca. Što je veći Blockchain i imate sve više novčića u opticaju, tako su i nagrade za rudarenje sve manje. Pri svakom prebacivanju iz jednog digitalnog novčanika u drugi plaćate i malu proviziju rudarima.

Ako ste znatiželjni i želite probati svoju sreću, prvo se registrujte kod nekih od pouzdanih online berzi kao npr. Coinbase, Binance ili Bitpanda. Da ne bi bilo iznenadjenja, moraćete pri registraciji slikati jedan od svojih dokumenata i sliku im poslati preko aplikacije na telefonu ili web preglednika. Nakon uspješne registracije, koja neki put i ne uspije iz prvog puta, napunite vaš konto za neki iznos i već ste spremni za investiranje u bilo kakav financijski oblik. Kod tih berzi dobićete svoj digitalni novčanik koji nije ništa drugo nego digitalna adresa određene valute. Važno je znati da ne trguju sve berze sa svim crypto valutama i da poneki put igra ulogu sa koje standardne valute (usd, eur, chf,…) želite napraviti transakciju. Pri kupovini neke crypto valute treba se malo informirati na mreži o iskustvima drugih i malo osloniti na vlastitu intuiciju. Kako valute variraju svake sekunde, nebi trebalo prečesto  kontrolirati stanje računa zbog velikih oscilacija. Kako vrijednosti znaju jako brzo pasti, tako znaju abnormalno porasti na čemu možete profitirati. Najbolje je uložiti sumu novca od koje se u negativnom slučaju možete oprostiti! Na slici dolje lijevo vidi se kako u par sati možete izgubiti 20-30% kapitala, a i više ako imate pogrešnu valutu. Ima dana kada su skoro sve značajnije valute u minusu.

Treba vam biti jasno da preko crypto valuta ima i jako puno prevara kao što je to bio slučaj sa OneCoin. Bugarska je ekipa koristeći “Ponzi šemu” ojadila ulagače za više milijardi dolara. OneCoin su predstavljali kao “Bitcoin Killer” uz obećanja visoke zarade. Neke crypro valute prevaranti izmisle, pumpaju preko svojih i tuđih ulaganja do nekog maksimuma, a onda pokupe sve novce. Budući da takvih valuta ima puno, mislimo da će kad tad doći do većih poremećaja u crypto financijskom sektoru, kada će se zakonima to tržište morati nekako bolje urediti.

Jako je teško reći u koji crypto novac je najbolje investirati. Sve je vezano uz rizik bez kojeg nema profita. Ako se držite najpoznatijih valuta sa Top100 liste nebi trebali puno pogriješiti. Samo rudarenje je trenutno isplativo samo za veće ulagače jer ćete uglavnom potrošiti više struje nego što bi nešto zaradili. Novost u crypto svijetu je HDD/ SSD rudarenje, odnosno stavljanje nekoj mreži kao Chia Network na raspolaganje vaših velikih i brzih SSD/HDD skladišnih kapaciteta. Već u startu (04.05.2021) Chia Coin XCH ima vrijednost preko 1000 dolara. Novo rudarenje će izazvati još veći manjak hardware-a na tržištu.

Vrijednost najpoznatijeg crypto novca u realnom vremenu možete pratiti ovdje.

Vrlo jednostavno objašnjenje šta je to Bitcoin, Blockchain i rudarenje našli smo na mreži u pdf-u od nepoznatog autora kojem se srdačno zahvaljujemo:

Sve o Bitcoin-u

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top