Apple M1 procesor

Apple M1 64bit SOC prisutan je od kraja 2020-e godine u sve više Apple proizvoda. Trenutno Apple M1 imaju MacBook Air (kraj 2020-e), MacBook Pro 13 inča (kraj 2020-e), Mac mini (kraj 2020-e), Imac 24 2021 i Ipad Pro 2021 generacija. To nije prvi put da Apple pokušava ugrađivati svoje procesore. Zbog slabih tehničkih karakteristika, od 2006-e godine Apple mijenja svoje “prenapuhane” Power Mac G5 procesore sa Intel varijantama koje su se koristile zadnjih 14 godina. Kako Intel trenutno ima poteškoće sa “sitnijim” tehnologijama izrade, Apple želi biti manje zavisan o Intel monopolu te ponuditi nešto svoje i bolje. Još uvijek nismo sigurni da li je Intel prespavao trenutne tehnološke zahtjeve ili je to otpor prema pojednostavljenim tehnološkim trendovima. Da li je Apple M1 vrijedan pažnje?

Sigurno da jeste. Apple M1 je SOC sa 64-bit ARM arhitekturom koji izrađuje tajvanska kompanija TSMC u 5nm tehnologiji. M1 ima 4 brze Firestorm CPU jezgre (3.20 GHz) i 4 optimirane Icestorm CPU jezgre (2.06 GHz) koje pri nešto sporijem taktu štede energiju kada kompjuter ne treba puno resursa. Zavisno od verzije uređaja dobićete SOC sa 7 ili 8 grafičkih jezgri, 8 ili 16GB RAM-a (LPDDR-DDR4X 4266 MHz). Integrirana grafička komponenta nešto je jača nego Nvidia GTX 1050Ti grafička karta, što je za jedan tako mali čip više nego pohvalno.

 

Apple tvrdi da je MacBook Air M1 brži nego 98% svih prijenosnih računala sa intel procesorima što liči na pretjerivanje. M1 trenutno jeste superioran ali samo u apple okruženju. Pojedini stručnjaci upozoravaju da se ne kupuju jeftine M1 varijante sa 8GB Ram-a zato jer sistem zbog malog ram-a previše lageruje podatke na fiksnom SSD-u. Neki su izračunali da kod takvog soc-a, SSD bude na limitu već nakon 18 mjeseci. Tehnološki giganti više ne žele da imamo fleksibilne uređaje po pitanju nadogradnje. Sve komponente zalemljene su na jednoj ploči i tu popravaka uglavnom nema. Naravno sve kompaktniji računari više i ne nude mnogo prostora za komponente.

Sa M1 možete imati maksimum 16GB Ram-a, nema podrške za eksterne grafičke karte i više ekrana, nema podršku za 10 Gbit Ethernet. Za nas je Apple M1 SOC odlična varijanta dok se ne pojavi neki novi M2 ili sličan procesor za apple operativni sistem (nekog velikog izbora i nemamo :-)).

 

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top