Nvidia RTX 4090

U principu, nova RTX 40XX generacija nije ništa revolucionarno. Nova Ada-Lovelace arhitektura samo je razvoj postojeće Ampere arhitekture uz korištenje prednosti TSMC N4 (5nm) proizvodnog procesa. Tako je na prostoru od 608.4mm2 stalo čak 76,3 milijarde tranzistora. Kod prošle RTX generacije čip je imao površinu 628mm2 sa 28.3 milijarde tranzistora. Pravi podvig ustvari je napravio TSMC koji je uspio sprovesti u djelo planove Nvidia inžinjera. Prva referentna grafička karta nove serije RTX 4090 pojavila se 12.10.2022. U etapama slijede RTX 4080 (16GB, novembar 2022), RTX 4070Ti (januar 2023) i RTX4070 (april 2023). Rukovodstvo nvidije imalo je u novembru 2022 “ispalu” sa najavljenom RTX4080 (12GB verzija). Razlozi nisu nikad javno objavljeni ali se pretpostavlja da je 12GB premalo za taj procesor i da treba bolji argument za visoku cijenu.

 

Nvidia GeForce RTX 4090 sa 24GB GDDR6X radne memorije i taktom višim od 2.5Ghz prema testovima je oko 70% brža nego RTX3090Ti. Kao i kod RTX3090Ti nove grafičke karte imaju novi 12VHPWR priključak.  Novi 12VHPWR sa svojih 12 pinova (+4 za komunikaciju) izazvao je pravu “buru” krajem 2022-e godine zbog sprženih kontakata odnosno uništenih grafičkih karti. Mnogi korisnici na mreži su javljali isti problem. Na kraju se ispostavilo da kvalitet isporučivanih kablova nije štimao. Pored kvalitete kablova dešavalo se i da korisnici ne pritisnu šteker do kraja, što izaziva iskrenje i štetu. Sa novim 12VHPWR priključkom pojavljuje se i nova generacija strujnih napajanja sa ATX 3.0 specifikacijama.  Po našem mišljenju novi šteker koji omogućuje napajanje do 600W je premalih kontaktnih dimenzija. Kabel koji dobijete sa grafičkom kartom više je provizorno rješenje.

 

12VHPWR problem!

Pravi razlog pisanja ovog članka nije samo divljenje nvidiji nego prilika da ih i kritikujemo!

Kao prvo, cijene su abnormalne. Naravno nas nitko ne tjera da ih kupimo ali prije je rijetko koja grafička bila iznad 1000E. Naravno znamo da su troškovi razvoja visoki ali bili su visoki i prije. Ako uzmemo u obzir štampanje novca ili gubitak vrijednosti ne možemo se složiti sa poskupljenjem većim od 30%. Takva marketinška politika će rezultirati velikim padom prodaje. Kripto minerima više rudarenje nije atraktivno zbog abnormalnih cijena električne energije, tako da ni oni nisu voljni plaćati preskupe grafičke karte.

Kao drugo, zašto se pretjeralo sa dimenzijama? Zašto hladnjak mora biti skoro dvostruko veći nego sama elektronska ploča? Znamo da se zbog 5nm proizvodnog procesa povećala znatno i radna temperatura ali to nije razlog ugradnje toliko velikih hladnjaka. Iako imamo vrlo veliko luksuzno PC kućište (big tower) bili smo primorani isjeći dio kućišta da bi grafička karta unutra uopće imala mjesta.

Zaključak:

Ako ste financijsko dovoljno jaki da si možete priuštiti novu RTX 4090 kartu sigurno nećete pogriješiti. Planirajte dovoljno veliko PC kućište da ne bi imali problema sa ugradnjom kao mi. Ako već imate neku RTX 3090 ili RTX 3090Ti iz prošle serije i nemate potrebu biti u koraku sa najboljim, onda ne žurite jer su to još uvijek vrlo dobre karte koje i dalje koštaju do 1000E. Zbog vrlo tihih i efikasnih hladnjaka te vrhunskih komponenti, preporučujemo neki od Asus TUF ili Asus ROG Strix modela.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top