Savjetnik za kupovinu televizora

Kako izabrati dobar televizor za fer cijenu? Na šta treba obratiti pažnju?

1. Veličina ekrana: Najbolja veličina se određuje prema udaljenosti sjedenja od televizora. Naravno sve je individualno, svatko bira prema svojim potrebama.

2. Rezolucija ekrana: Izaberite prema budžetu i potrebama odgovarajuću rezoluciju ekrana. Full HD preporučljiv za manje ekrane, 4K za ekrane veće od 40   inča, 8K za ekrane od 55 inča.

3. Brzina osvježavanja ekrana (Hz): Veća brzina osvježavanja ekrana ili broj slika koje se prikazuju u sekundi znači tečniju i bolju sliku. Preporučujemo TV sa minimum 100Hz da se nebi dogadjalo da zastajkuju objekti pri kretanju i slično. Manji broj Hz-a se najviše primjećuje kad gledate neku utakmicu. Većina proizvođača ima svoju tehnologiju poboljšanja slike kao MotionFlow XR, True Motion, PQI,  PPI, BMR, CMP. Nekad se prezentuju nerealne frekvencije, a trenutno sve iznad 300Hz je nerealno.

4. Tehnologija: Današnji televizori razlikuju se po tehnologiji, a time i kvaliteti prikaza. Trenutno imamo LED, QLED (optimirana LED varijanta), OLED (najbolji su LG TV iz EVO/G serije) i  OLED+ (nedavno dolazi od Samsung-a i navodno ima više mana). Ako vam neko bude “trubio” kako OLED nema dugačak vijek trajanja zbog “burn in” efekta odnosno tragova koji nastaju pri statičnim slikama, ne obraćajte pažnju, to se odnosilo na prve OLED televizore!

5 . Dizajn: Ako je dizajn presudan, tu imamo Samsung The Frame i LG Gallery (isporučuju sa specijalnim držačem za zid za što manji razmak) koji na zidu izgledaju kao umjetnička slika. Oni koji imaju za TV više od 30000E mogu kupiti LG OLED R. To je LG TV koji kad ga ne trebate, urola se u svoju “komodu”.

 

Samsung The Frame

 

LG Signature OLED TV R

 

6. Operativni sistem/ Smart TV: Trenutno imamo različite TV OS platforme kao WebOS (LG), Tizen (Samsung), Android TV (Sony, Philips, Panasonic, Sharp, Nokia,…). Sistemi kao WebOS i Tizen su prilično zatvoreni sistemi ali se nalaze obično u najboljim televizorima. Android TV je odličan ali ga uglavnom imamo u svim drugim televizorima bez vlastitog razvoja. Inače ako vam treba Android TV sistem kupite si neki HDMI Stick kao Xiaomi 4K TV za 50E pa onda imate sve opcije.

7. Kvalitet zvuka: Većina najmodernijih televizora ima problem sa kvalitetom zvuka. Da bi se naprimjer napravio TV debljine od samo 2.5cm onda stvarno nema mjesta za neki dubokotonac. To nije mana, kupite od istog proizvođača odgovarajući Soundbar kojeg ćete povezati preko npr. HDMI ARC kompatibilnog kabla i onda imate sve što vam treba.

8. Priključci/ Dodatci: Također trebati obratiti pažnju i na priključke koji vam trebaju. Ako želite spojiti HDD/SSD radi korištenja opcije pauze ili prenosa materijala na tv onda trebate imati makar jedan USB 3.0. Optička konekcija za zvuk nije loša ali zbog našeg lošijeg iskustva sa njom više pridajemo pažnju HDMI ARC-u. U modernnom tv-u je bluetooth i wifi standard preko kojeg ćete uz razne mobilne aplikacije prikazivati željeni sadržaj direktno sa telefona, tableta, laptop-a, pc-a ili kamere. Najmoderniji televizori podržavaji HDMI 2.1 koji je skoro obavezan za PS5 ili Xbox konzole. Zavisno od toga gdje živite obratite pažnju koji vam tv tuner treba (DVB-T2, DVB-S2, DVB-C2).

9. Oprema: Zbog konkurencije u cijenama, obično nešto nedostaje. Ako tv želite montirati na zid onda sigurno treba izabrati dobar držač. Može da se dogodi da vam nedostaju HDMI 2.1 kablovi ili kao što smo već pomenuli odgovarajući Soundbar. LG Gallery se isporučuje bez postolja (moguće dodatno naručiti) i predviđen je više za montažu na zid.

 

Svakako je korisno uporediti cijene na internetu jer je lokalni trgovac često skuplji i više od 50%!

 


Trenutno u svijetu televizora postoje dva glavna konkurenta, a to su LG i Samsung. Svi ostali uglavnom kupuju ekrane/panele od njih i prodaju ih pod svojim imenom. Ako želite da kupite novi TV onda po mom mišljenju trebate izabrati nešto od ta dva proizvođača. Lider u proizvodnji OLED ekrana jeste LG. Ti ekrani daju najbolju moguću sliku uz najmanju potrošnju energije. Uz HDR video standard, snimci djeluju kao da su živi. Samsung tek odnedavno proizvodi OLED+ ekrane koji prema prvim saznanjima imaju neke mane. Zbog toga se Samsung više koncentriše na svoje modernije Neo QLED varijante. Iako Samsung QLED djeluje stvarno dobro ipak nije ni blizu LG OLED-ovim ekranima. QLED nije ništa drugo nego razvijenija i skuplja LED tehnologija. Samsung promovira u svim boljim lokacijama, svoje televizore uz demo snimke sa pretjerano jakim bojama da bi izazvale što bolji efekt na kupce. To isto Samsung radi sa svojim OLED Galaxy telefonima i tabletima, tako da na kraju boje izgledaju neprirodno. Onda se dogadja da Apple koji za svoj Iphone od njih kupuje te ekrane ima bolja podešavanja nego onaj koji ih je i napravio.

A koja je to razlika između OLED i QLED tehnologije, što je uopće to? OLED tehnologija nema pozadinsko osvjetljenje nego njene organske svjetleće diode svjetle same od sebe, čime je ekran mnogo tanji jer ima manje slojeva. Kvalitet OLED slike još nije prevaziđen, nijedna druga tehnologija trenutno nema takve kontraste i pravu “crnu”. Vrijeme odziva (reakcije) OLED ekrana (brzina promjene stanja pixel-a iz jednog u drugo) puno je brže u odnosu na LCD panele, manje je od 0,1ms. HDR snimci djeluju brilijantno. Iako vam je soba puna svjetla, sliku ćete i dalje vidjeti vrlo jasno.

QLED koristi Quantum Dot tehnologiju. To su nano kristali od poluvodičkih materijala koji čine da boje budu puno življe. Kod prvih OLED televizora bila je buka zbog manjeg životnog vijeka (burn in) ali se to sa novim generacijama više uopće nije tema.

Važno: Ako živite u području sa nestabilnom električnom mrežom obavezno kupite stabilizator za struju!!!

 

 

 


Naša preporuka za Maj 2023:

 

Naša preporuka LG OLED65G2!

 

Naša lista najboljih televizora—> ovdje.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top