Xbox Cloud Gaming

Microsoft prvi put 2018-e godine predstavlja uslugu igranja u “oblacima”. Do 2020-e, kada je uz Xbox Game Pass Ultimate pretplatu konačno omogućen XCloud Gaming, mogli ste igrati igrice koristeći samo svoj hardware. Sada je dovoljno da imate pristup mreži sa minimalnom brzinom upload-a od 4.75 Mbps i latencije 125ms. Time ste već spremni za igranje svih igrica , čak i na nekom slabijem kompjuteru. Resursi Microsoft Azure servera obave za vas “računski posao” i isporučuju vam gotov sadržaj. Ako želite koristiti ovaj servis na nekom tabletu ili smartphone-u, morate imati povezan neki bluetooth Controller. Noviji televizori kao Samsung Frame 6.0 također imaju podršku za Xbox Cloud Gaming. Fascinantno je da možete pokrenuti igricu Microsoft Flight Simulator na običnom telefonu za koju je do sada trebao kompjuter od minimum 2000E da bi radila normalno bez prekida.

 

 

Na prvi pogled mjesečna pretplata od 15-ak dolara/ eura izgleda puno ali ako ste aktivan igrač to se sigurno isplati. Pored servisa XCloud Gaming interesantan je i pristup masi popularnih igrica. XCloud funkcionira preko 54 Microsoft Azure računskih centara rasporedjenih u 140 zemalja. Jasno je da nešto tako veliko mogu samo najjače kompanije da realiziraju. Jedini pravi konkurent u ovoj oblasti je PlayStation Now koji takodjer nije besplatan. Google ima svoj projekt koji po našem mišljenju neće ostvariti željeni uspjeh jer nemaju vlastite igračke konzole vrijedne pažnje.

Iako će biti potrebno neko duže vrijeme da se igrači naviknu na novu mogućnost, mi mislimo da će se “igranje u oblacima” kao ideja održati. Naravno da sve ide u smjeru neke paušalne naplate i da se mi u principu sa time ne slažemo, iako sve više sudjelujemo u tome.

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top