Rubikova kocka

Magičnu ili Rubikovu kocku izmislio je 1974-e mađarski arhitekta Erno Rubik. Rubikova kocka smatra se najprodavanijom igračkom na svijetu. Do danas je prodano preko 400 milijuna primjeraka te taj broj i dalje raste. Rubikova kocka ima 6 površina sa isto toliko različitih boja (zelena, plava, crvena, žuta, bijela i narandžasta). Tipični raspored boja može se vidjeti na donjoj slici. Rubik je kocku napravio da bi njegovi studenti bolje razumili 3D objekte. Tek kada su boje prvi put bile pomješane, Rubik shvaća da je stvorio najinteligentniju slagalicu za naše pojmove. 

Poslije 2000-e godine pojavljuju se takmičenja u brzini slaganja Rubikove kocke i bilježenju svjetskih rekorda (Speed Cubers). Trenutno poznati svjetski rekord je nerealnih 3.47 sekundi. Nerealnih zbog toga što je mnogi od nas nikad nisu uspjeli složiti. Za svjetski rekord ili prijatno slaganje potrebna je kvalitetna kocka čiji mehanizam ne zapinje. Rekao bih da najbolje kocke prave kineske firme. Neki kineski modeli imaju bluetooth vezu pa ih je moguće spojiti sa nekim uređajem u svrhu slaganja i analize. Jedna od takvih je vrhunski kvalitetna Giiker Super Cube i3SE kocka sa pratećeom aplikacijom za android ili ios. Magnetni lageri čine okretanje kocke nevjerovatno jednostavnim i prijatnim. Većina kocki u prodaji, pa čak i od oficijenog distributora,ne može se time pohvaliti.

Također preporučujemo GAN356 RS ili Qiyi Black Magic brzinske kocke. GAN356 RS je lagana i najtiša od svih koje smo probali. Da li smo nekome uspjeli privući pažnju i navesti na korisnu memorijsku slagalicu? Nadamo se…

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top