DJI FPV

DJI nas je opet uspio pozitivno iznenaditi. Umjesto očekivane Mavic 3 serije, koja će se sigurno uskoro pojaviti, DJI nam predstavlja DJI FPV dron. Kakav je to dron i kome je namijenjen? DJI FPV hibridna je mješavina kamere i trkačkog drona, namijenjena za takozvane fpv pilote (first person view) odnosno one koji uz pomoć fpv naočala prate let drona iz njegove perspektive. To je ujedno i prvi dron koji u originalnom kompletu ima i za njega optimirane fpv naočale sa minimalnim kašnjnjem prenosa signala (standardni kontroler 7ms, DJI Googles 23ms). Pored normalnog upravljača dostupan je i DJI Motion kontroler sa sasvim novim upravljačkim konceptom.

DJI FPV aerodinamički je dizajniran da pruža što manji mogući otpor zraku. Kamera je konačno bolje zaštićena i mnogo otpornija na mehaničke udarce. Baterija koja daje dronu autonomiju do maksimalnih 20 minuta, novog je dizajna i ujedino sa svojim izbočinama čini stražnji dio noseće konstrukcije. To je po našem mišljenju jedini konstrukcijski propust. Naravno tih 20 minuta je maksimum u idealnim uvjetima. DJI FPV dron leti maksimalnom brzinom od 140km/h što je skoro pa dvostruko više u odnosu na DJI Mavic 2 Pro. Dron ubrzava 0-100 km/h za nevjerovatne 2 sekunde. Let pomoću fpv naočala nije jednostavan te zahtjeva jače navikavanje jer vam zbog naglih reakcija/ okretanja može čak biti i loše. Zbog svojih letačkih sposobnosti dron može biti korišten i za trke. Uz pomoć više modusa dron je moguće prilagoditi svim potrebama. U manuelnom modu su svi senzori isključeni tako da drastično raste šansa da dron udari u nešto. Što se tiče padova DJI FPV je vrlo robusno konstruiran te podnosi ekstremne uvjete. Više jutubera već su objavili crash (lom) testove i prilično začuđeni da  je dron nakon različitih tortura vodom, udarcima ili čak direktnim letom pri punoj brzini u zid i dalje funkcionalan, bez većih oštećenja. Promjena skoro svih djelova je praktična i pojednostavljena.

Novi DJI Motion Controller nije u standarnom setu te je za njega potrebno izdvojiti dodatnih 150 eura. Koncept upravljanja je sasvim novi i zahtjeva dosta vježbe. Ovaj upravljač u obliku pištolja ima pozicione senzore. To znači kad pomjerate ruku sa upravljačem na desno, dron ide na desno. Brzinu letenja određuje jačina stiska na “okidač”. Budući da je dron zbog veće brzine letenja podložniji padovima, ovaj kontroler ima crnu tipku koja u opasnim slučajevima ima funkciju hitne kočnice (Emergency Brake). Pritiskom na tu tipku dron se stabilizuje i lebdi na jednom mjestu u najkraćem mogućem roku. Naravno tu su tipke za startovanje, polijetanje i sletanje, položaj gimbala i pokretanje snimanja. Materijali i kvalitet izrade kompletne opreme su vrhunski. Prema dostupnim materijalima DJI FPV dron maksimalno podiže nivo mogućeg u svijetu dronova i još više odskače u odnosu na slabu konkurenciju. Ako imate 1400 eura za ovakvu igračku mislimo da nećete zažaliti.

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top