Millennium Chess The King Performance

Pod šah kompjuterom podrazumijevamo šah koji je u stanju sam igrati protiv nekog. Oni postoje od 1970-ih kada je i počeo razvoj ozbiljnijih kompjutera u našem vremenu. Zbog smanjenog interesovanja za društvenim igrama, smanjila se i ozbiljna ponuda dobrih šah kompjutera.

Millennium Chess The King Performance trenutno je jedan od najboljih šah kompjutera koji možete kupiti. Okvir je drveni kao i ručno izrađene figure. Podloga osjetljiva na dodir sa led diodama koje označavaju poteze je od kvalitetne plastike i izgleda kao da je od drveta. Kvalitet izrade skoro pa savršen (metalni poklopac kod tipki i ekrana bi mogao biti i bolje zalijepljen, ali ništa značajno). Dimenzije su 40x40x2.6 cm, visina kralja 7.2cm.

 

 

Ovaj šah kompjuter pokreće poznati “The King” program od Johan-a de Koning-a. Nivo igre moguće je podesiti i na više od 2400 ELO (oficijelni FIDE rating, jedinica vrijednovanja igre) odnosno od početnika do velemajstora. Program pokreće ARM Cortex M7 procesor sa 2MB ROM-a koji radi na 300 MHz uz 348KB RAM-a. Integriran je i Chess960 (Fischer Random Chess) način igre prema oficijalnim FIDE pravilima. Preko USB kabla možete programski nadograditi sistem i izabrati 7 takozvanih User Book (korisničkih knjiga). Kompjuterskom protivniku mogu se definirati do 3 osobine čime ćete dobiti vrlo visok nivo igre. Partije možete prenijeti u vaš kompjuter preko USB kabla i priloženog programa. Šahovska ploča ima 81 Led diodu koje označavaju poteze. Poslije update-a na verziju 1.4 može se i inzenzitet osvjetljenja tih dioda podesiti.

 

 

Displej (54x27mm) ima osvjetljenje koje je moguće u nijansama prigušiti pa i skroz isključiti. Software je dostupan na više jezika (engleski, njemački, talijanski, francuski, holandski, španski i ruski). Šah se napaja u dvije varijante; preko priloženog mrežnog napajanja (230->9V) ili preko “ChessVolt” eksterne baterije koju morate dodatno kupiti. Ako želite igrati sa nekim preko interneta (lichess.org), treba vam ChessLink modul koji se mora također dodatno nabaviti.

Nakon naše prve odigrane partije možemo potvrditi da programski algoritam funkcionira odlično. Bez problema smo uradili update pri čemu je važno da šah bude u USB modusu inače nećete uspostaviti vezu. Millennium Chess The King Performance košta oko 300 eura i uglavnom je dostupan preko interneta. 300 eura jeste mnogo novaca za jedan šahovski kompjuter ali mislimo da je to fer cijena!

U pakovanju se nalaze slijedeće stvari:

  • The King Performance šah kompjuter
  • 17 bijelih figura (jedna kraljica više)
  • 17 bijelih figura (jedna kraljica više)
  • platnena vrećica za figure
  • mrežno napajanje 9V
  • kabel za spajanje sa ChessLink-om
  • Uputstvo za upotrebu

Direktni link proizvođača: https://computerchess.com/the-king-performance/

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top