Cyberpunk 2077

Dugo najavljivana RPG igrica Cyberpunk 2077 dostupna je od 10.12.2020 za skoro sve aktuelne platforme (PC, PS4/5, Xbox novije varijante, GeForce Now, Google Stadia). Pojavom Cyberpunk 2077 diglo se mnogo “prašine” u pozitivnom, a i negativnom smislu. Zbog velikih, možda i prevelikih očekivanja mnogi su razočarani, pogotovo vlasnici tehničko slabijih PC-a ili konzola starije generacije. Moćna grafika zahtjeva naravno dovoljno tehničkih resursa, a programske greške su sastavni dio svega što mora da bude gotovo u vrlo uskim isplativim okvirima.

Kakva je to igrica Cyberpunk 2077 i što znači to RPG? RPG je skraćenica od engleskih riječi Roleplaying Game što bi na našem značilo igra uloga. Kod takvih igrica postoji odrđeni scenario gdje igrač uz razne interakcije upravlja svojim likom. Igra počinje odabirom karaktera (muškog ili ženskog) poslije čega se nakog uvoda pojavite u nekom pub-u i tu počinje cijela priča od konobara koji je ostao u dugovima i treba pomoć. Da taj konobar, koji je inače vaš dobar poznanik, ne bi stradao od lokalnog mafijaša, vi dobijate zadatak da ukradete rijedak primjerak jednog auta. Nakon što to ne bude teklo po planu stječete pratioca i ulazite u borbenu obuku koju morate savladiti. Sve zajedno priča traje oko 30-40 sati, sa mnogo varijanti slijeda događaja.

Budući da je CD Projekt RED game studio bio pred enormnim pritiskom, razne greške se i dalje konstantno ispravljaju. U velikom programskom projektu greške su neizbježne i ne treba uvijek previše očekivati. Prisjetimo se samo koliko stotina hiljada bug-ova do sada je imao windows operativni sistem. Uvijek je vrijedilo pravilo da za najnoviju igricu trebate imati dovoljno jaku mašinu. Vlasnici starijih Playstation i Xbox konzola imaju trenutno velike probleme zato što CD Projekt RED još nije našao pravu kombinaciju između starog hardware-a i prihvatljivih grafičkih postavki. 

Unatoč svemu, Cyberpunk 2077 je trenutno najbolja igrica u svojoj kategoriji. Za igranje bez ikakvih tehničkih prepreka treba vam moderna PC konfiguracija sa Nvidia RTX 3080 grafičkom kartom ili igračke konzole Playstation 5 i Xbox Series X. Na dobroj PC konfiguraciji uz vrhunski monitor imaćete uvijek najbolju grafiku kod bilo koje igrice. Iz tog razloga i više drugih, PC konfiguracije nikad neće otići u prošlost. Kod PC konfiguracije važno je pripaziti da ima odlično hlađenje i dovoljno jako strujno napajanje (uz RTX 3080 minimum 1000W) inače će doći do pada sistema.

Kako se ponašala naša PC konfiguracija pod punim opterećenjem pri igranju Cyberpunk 2077 (Intel Core I9 9980XE, SSD Samsung 980 Pro, Asus Geforce TUF RTX 3080 010G Gaming, 64GB 3600MHz RAM, 1200W mrežno napajanje)?

Cyberpunk 2077, uz to da nam je prilično ugrijao PC sa tečnim hlađenjem pri ultra grafičkima postavkama, ipak je na nas ostavio vrlo dobar utisak. Instalacija na PC-u zahtjeva 63.9GB prostora. Oficijelne cijene su između 60-70 USD ali ta se igrica može inoficijelno kupiti i upola cijene (npr. cdkeys.com).

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top