ROG Strix GeForce® RTX 2080 Ti OC Edition

Nvidia je RTX serijom (12nm Tehnologija) donijela revoluciju u polju grafičkih kartica. Na prvi pogled, vlasnici već ionako odličnih Nvidia 1080Ti ili AMD Vega 64 karti, neće biti odmah oduševljeni zato što su razlike u fps otprilike samo 20% i cijene drastično veće. Međutim kada se RTX serija malo bolje analizira i urade par benchmark-a konačno shvatite da GTX serija u 16nm tehnologiji sigurno korača u prošlost.

RTX Grafičke karte donose Raytracing u realnom vremenu, umjetnu inteligenciju i programsko izmjenjivi Shading. Sve to podiže razinu igranja na jedan novi nivo.

Nego šta je to Raytracing? Raytracing je render tehnika koja fantastično simulira ponašanje svjetla i odsjaja u nekoj grafičkoj sceni čineći je nevjerovatno realističnim za naše sadašnje pojmove.

Raytracing se već uveliko koristi kod animiranja scena u filmovima i serijama. Pri tome se koriste čak i čitavom mrežom servera da bi došli do željenog rezultata. Polako iščezava granica izmedju kompjuterske grafike i vizuelnog realiteta. Pod umjetnom inteligencijom kod RTX grafičkih karti podrazumijeva se DLSS (Deep Learning Super Sampling) RTX tehnologija kojom se grafički procesor, koji sada funkcionira skoro dvostruko brže, trenira da isporučuje drastično bolje rezultate (odsjaji,refleksije, bridovi,…). Fascinantno je to da RTX karte imaju 18.6 Milijardi tranzistora, u poređenju sa 1080Ti kartom i njenih 12 milijardi. Međutim odlučujuća razlika je u RTX Turing arhitekturi koja ima Tensor i RT jezgre. Nova arhitektura ne vrijedi ništa bez uskladjenog software-a. Tako ona u kombinaciji sa prilagođenim igricama i DXR DirectX Raytracing-om mijenja sve dosadašnje grafičke standarde.

Prosječnom korisniku pa i iskusnijim igračima sve to zvuči prilično abstraktno. Vauuuuu efekt dobijete tek kad startujete kompatibilne igrice.

RTX grafičke karte dolaze u mnogo verzija od više proizvođača. Po mom mišljenju, najbolja je ASUS ROG Strix GeForce® RTX 2080 Ti OC Edition grafička karta koja pored super svjetlosnih efekata ima dobre OC postavke. Pri normalnom radu ventilatori su do 50-60 stepeni isključeni dok kod punog opterećenja je buka minimalna. Jako strujno napajanje jako je bitno inače će vam kompjuter kolabrirati.

Shadow of the Tomb Raider jedna je od najboljih igrica za ovu grafičku kartu. Ova igra proizvod je vrhunskih umjetnika koja postaje realitet…”skidamo šešir”!

Passmark sa Asus Strix 1080Ti OC Edition:

Passmark sa Asus Strix 2080Ti OC Edition:

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top