LED Rasvjeta?!

Kao što svi znamo svjetlo je bitna komponenta za naš život. Sunčevo svjetlo sastoji se od čitave palete elektromagnetnih valnih dužina. Jedan dio tog svjetla naše oko registruje (380-780nm) dok ultraljubičasti i infracrveni dio spektra spada u nevidljivi dio. Poznato je da UV i IR zračenja nepovoljno utiču na naše tijelo, tako da se uvijek preporučuje upotreba krema za sunce i sunčane naočale. Plavo-ljubičasti  vidljivi dio spektra odnosno plavo svjetlo prodire duboko u naše oko i može pri velikom intenzitetu prouzrokovati oštećenje mrežnice oka (retine).

Plavo svjetlo važan je faktor za naš biološki sat i blagostanje. Svjetlo utiče na to koliko i kako ćemo se bolje i zdravije osjećati. Nivo plavog svjetla određuje regulaciju nekih hormona. Ako je dovoljno svjetlo, tijelo luči Serotonin poznat i kao hormon sreće te Cortisol (hormon stresa). Oba utiču da se osjećamo energetski povoljno. Ako je mračno luči se Melatonin hormon spavanja. Duži period smanjenog svjetla kao zimi može izazvati i depresije.

Na dijagramima vidjet ćete prosječno svjetlo pri sunčanom danu, lijevo oko podneva, desno pri zalasku sunca.

         

Do sada smo imali širok izbor rasvjete gdje su se najbolje pokazale halogen lampe, koje imaju veći udio crvenog svjetla. Novom EU regulativom zabranjuju se zbog energetske učinkovitosti proizvodnja i prodaja (dozvoljeno do isteka zaliha) klasičnih sijalica sa volfram i halogen tehnikom kao i štedne sijalice na bazi žive. Dozvoljena je samo LED tehnologija, nažalost bez pravog koncepta. Tako se pojavljuju kratke LED serije u prodaji koje nestaju već za par mjeseci. Može se desiti da kupite istu seriju sijalica koja više neće imati istu boju i intenzitet svjetlenja kao prošla. Glavni problem je proizvodnja kompletnih lampi sa fiksnim svjetlećim tijelom. Zbog loše kvalitete proizvodnje takve se lampe vrlo brzo kvare, pri čemu se mora promijeniti cijela lampa. To je apsolutno rasipanje resursima. Kod tih lampi vrlo često su loša lemljena spojna mjesta kao i mizeran kvalitet drivera (konstantno napajanje prema tipu led rasvjete). Kao tehničar više te lampe uglavnom ne popravljate nego bacate u smeće.

Glavni nedostatak LED rasvjete visoki je udio plavog svjetla koje može pri velikim intenzitetima oštetiti vid. Postoje studije koje dokazuju da pod konstantnim utjecajem LED rasvjete opada naša učinkovitost. LED Monitori i televizori mogu isto negativno utjecati na naš vid. Moderniji LED monitori i televizori imaju opciju redukcije plavog svjetla. Iako LED monitori i televizori imaju veći udio plavog svjetla puno opasnije je duže vrijeme biti izložen direktno suncu.

Nije sve tako “crno” kod LED tehnologije. Ona ima puno prednosti kao niska potrošnja energije i duži vijek trajanja. Proizvođači LED rasvjete nas uglavnom muljaju sa vijekom trajanja jedne sijalice od 15 do 20 godina pri normalnoj potrošnji :-). Testovi u laboratorijama pokazali su da većina LED sijalica nakon 2000-3000 sati rada, ako uopšte prežive, izgube i do 50% intenziteta.

Vremenom se poboljšava proizvodnja LED rasvjete, izdržljivost postaje veća, ugrađuju se redukcija i filteri za plavo svjetlo. Želite li regulirati intenzitet svjetla morate pripaziti da li je sijalica predviđena za regulaciju. Često LED sijalica koja prema podacima podnosi regulaciju nije uvijek kompatibilna sa određenim dimerima pa takva sijalica blinka ili uopšte ne svjetli. Preporučujem kupovinu jednostavnih lampi sa klasičnim “grlima” kao E27, E14, GU10, uopšteno lampe bez transformatora/drivera jer ćete tako biti u mogućnosti promijeniti samo sijalicu a ne bacati cijelu lampu.

Preporučujem kupovinu LED rasvjete sa “toplom bojom” (otprilike 2700K) koja ima manji udio plavog svjetla i prijatnija je za oči. Iako skoro svi prave sijalice u Kini, često u istim fabrikama, preporučujem nabavku sijalica od poznatijih firmi kao Osram, Philips, Sylvania…

Preporučuje se minimalni razmak od LED Lampe- 20cm. Izbjegavati LED lampe lošeg kvaliteta koje bez da smo svjesni trepere jer to može kod nekih ljudi izazvati glavobolje. Izbjegavati direktno gledanje u LED sijalicu. LED sijalice razvijaju isto visoke temperature, obratite pažnju da one ne izazovu požar.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top