ASUS RAMPAGE VI EXTREME OMEGA

Iako je najavljena blago obrađena verzija Omege, Encore, vjerovatno teško dostupna u slijedećih par mjeseci, dostupna ASUS RAMPAGE VI EXTREME OMEGA matična ploča trenutno je najluksuznija varijanta za 2066 procesore. Omega je spremna i za novu Cascade Lake-X generaciju…

Oni koji ne sklapaju često nove konfiguracije reći će da ima i jeftinijih ploča, nego ako trebate najbolje onda je ovu ploču teško zaobići. Možda je malo i preskupa, ali rijetko koja ploča nudi toliko puno opcija za LGA 2066 procesore. Vjerovatno mogu da se izbroje na “prste jedne ruke”,  jedini stvarni konkurenti Asus-u na ovom tržištu su Gigabyte i MSI. Moguće je i da se sve proizvode u istoj fabrici.

Neću ulaziti u same detalje, Omega ploča kao i prethodna obiluje masom internih i eksternih priključaka. Materijali su najbolji koje je moguće trenutno dobiti. Zašto se pojavila Omega pa i Encore verzija? Sem potrebe da se uvijek ponudi nešto novo kako bi se trošilo, zadnje verzije nude prvenstveno jača i stabilnija strujna napajanja. Kvalitetno i jako mrežno napajanje uz ovakvu ploču je obavezno, polazeći od logike da ste je kupili za stvaranje moćne konfiguracije. Ovakva ploča zahtijeva jedan Big Tower sa predviđenim mjestom za tečno hlađenje. Zbog čega je tečno hlađenje uopće potrebno? Ako instalirate svih 8 slotova RAM-a zbog Quad Channel-a mnogi bolji zračni ventilatori više neće odgovarati jer su preveliki. Isto tako ako moćne procesora hoćete natjerati da rade brže onda je zbog zagrijavanja jedno tečno hlađenje skoro pa obavezno. Što se tiče isporučenih kablova nijedan vam neće pri instalaciji nedostajati. Glavna razlika u odnosu na prvu verziju ploče je 16-o fazno hlađeno napajanje koje je bilo razlog najčešćih kritika. Imajte u vidu da maksimalna frekvencija rada RAM-a u XMP OC režimu isključivo zavisi o odabiru CPU-a. Tako je G.Skill 3600MHz RAM sa I7-7820X stabilno radio na maksimalnih 2666MHz dok naprimjer sa I9 procesorom radi bez problema na maksimalno definiranoj frekvenciji od 3600MHz. I9 uz ovu ploču da se puno bolje pretaktovati. Ako kad planirate prodavati ovu ploču ona će mnogo duže održati neku cijenu.

Čak i početnici vrlo lako će pretaktovati CPU i RAM pomoću automatskih OC opcija. Oni kojima to nije dovoljno mogu promijeniti sve pojedinačne parametre. Mjenjanje napona na samom CPU-u ili RAM-U preporučujem samo profesionalcima uz dobro hlađenje i dobar odabir čipova. U svakom slučaju sigurna preporuka uz poruku; “Radite redovno update svih komponenti!”.

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top