Corsair H115i RGB Platinum

UPDATE 01.02.2020

Nakon dva mjeseca, ovo inače vrlo kvalitetno hlađenje se iznenada pokvarilo nakon predložene firmware nadogradnje, tako da vam ne preporučujem nikakvu programsku nadogradnju! Ukoliko vam se to ipak desi Corsair vam salje novi uređaj!!!


Kada sklapate sve komplikovanije PC konfiguracije vremenom primjetite da  klasično zračno hladjenje (metal/ventilator) više nije dovoljno zbog sve većeg zagrijavanja. Bolji “zračni” CPU hladnjaci kao Noctua i slični veoma su dobri ali često zauzimaju previše mjesta ili više nisu u stanju pri OC-u spustiti dovoljno temperaturu. U ponudi postoje razni modeli tečnog hlađenja od kojih bih izdvojio Corsair Hydro Series H115i RGB Platinum.

Corsair Hydro Series H115i RGB Platinum kompaktan je RGB (svjetlosna dekoracija) tečni CPU hladnjak sa 280mm radijatorom za ekstremne režime rada procesora.

Sama glava pumpe vrlo je složeno remek dijelo sa svjetlosnim efektima i visokim kvalitetom izrade. Radijator rashladjuju dva RGB (140mm) ventilatora koji vrte izmedju 400-2000 okretaja.

Hlađenje podržava skoro sve aktuelne CPU varijante: AM3, AM2, AM2+, LGA 1366, FM1, LGA 1156, LGA 1155, LGA 2011, AM3+, FM2, LGA 1150, LGA 2011-v3, LGA 1151, AM4, LGA 2066, TR4

U pakovanju se nalaze dva montažna seta za AMD i Intel procesore. Uputstvo za upotrebu objašnjava relativno jednostavnu montažu. Važno je napomenuti da vaše PC kućište mora imati predviđeno mjesto za radijator inače će montaža biti skoro nemoguća ili neefikasna (OC Big Tower neophodan). Prije montaže izvadite skoro sve komponente da bi ste imali dovoljno mjesta ili da se one ne bi oštetile. Ako prvi put montirate ovako nešto trebat će vam minimum sat vremena.

Pri montaži ne pretjerajte sa zatezanjem šrafova, naročito kod procesora. Kod procesora je najbolje šrafove izmjenično po par okretaja zatezati da bi hladnjak dobro legao na CPU. Kod jeftinijih matičnih ploča morat ćete prvo montirati Back Plate (ojačanje straga Mainboard-a sa nosačem za hladnjak). Luksuznije matične ploče imaju već sve pripremljeno za montažu hladnjaka. Za priključenje sistema trebate imati jedan slobodan USB Port na ploči za komunikaciju i napajanje sistema. Također trebate imati jedan slobodan SATA priključak za struju koji obskrbljuje ventilatore. Ne zaboravite priključiti kabel sa samo “jednom” žicom na CPU FAN konektor jer bi onda ploča mislila da nemate hladnjak i tako prijavljivala grešku. Malo je zbunjujuće da taj kabel ima samo jednu žicu ali nek vas to ne zbunjuje.

Pomoću Corsair iCue softvera možete prilagoditi po želji boje svih LED diodica i ono što je najvažnije možete prilagoditi brzine ventilatora i pumpe da biste dobili optimalan tihi režim rada. Iako je meni trebalo za montažu oko 2 sata rezultat je fascinantan. CPU pri prosječnom opterećenju radi na temperaturi od 34,7C.

Moj zaključak:

Corsair Hydro Series H115i RGB Platinum vrlo je kvalitetno tečno hlađenje koje košta oko 150E. Kvalitet je vrhunski a buka koju proizvodi prihvatljiva. Ne očekujte od ovakve vrste tečnog hladjenja da se ne čuje nikako. Za nijansu je bučnije od klasičnog Noctua NH-D15 ventilatora koji važi za jedan od najtiših.

Apsolutna preporuka!!!

2 thoughts on “Corsair H115i RGB Platinum”

  1. Sva vodena hladjenja proizvode uzasno neprijatan zvuk zbog pumpe. Ventilatori nisu problem, vec pumpa koja neprestano zuji i krklja. Imao sam par vrhunskih AIO i na kraju se vratio na vazduh, konkretno DRP4 sada a pre toga Cryorig R1. Temperature iste, buka neuporedivo manja. Pozdrav.

  2. U pravu si, tečno hlađenje neće nikad biti tiho kao kvalitetno vazdušno hlađenje. Problem jedino nastaje kada se jači procesori često dovode OC-om do maksimuma, onda vazdušno hlađenje postaje nedovoljno.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top