Intel Core i9-12900K

Nejasno je, zbog čega Intel ima razvojne probleme u zadnjih 5 godina. Čim Intel malo posustane tu se AMD pokušava nametnuti kao najbolje riješenje. Iskreno rečeno, u AMD propagandu povjerovali smo i sami prije više godina. Iako se radi o dobrim procesorima, učinilo nam se ponekad da u realnosti AMD više obećava nego što može. Uvijek su tu bili problemi sa temperaturom, odnosno prevelikim “gutanjem” struje i nepotpune kompatibilnosti sa windows driver-ima/aplikacijama/ igricama. Kod AMD-a probleme nemaju samo centralni procesori nego i mnogi modeli grafičkih karti.

Sa Intel Core i9-12900K pojavio se CPU sa ozbiljnijim promjenama. Dok je AMD likovao sa podrškom za PCIe 4.0, Intel odlazi korak dalje te sa 12-om Intel Core generacijom podržava PCIe 5.0 kao i DDR5 Ram. Intel ovdje koristi sličnu arhitekturu kao iz prenosnih uređaja odnosno kombinaciju jezgara sa nižim i visokim taktom. Ovaj procesor daje svoj maksimum tek sa instaliranim Windows-om 11. Uz neke nedostatke može da funkcionira i sa Windows-om 10.

 

 

Intel Core i9-12900K isporučuje se u vrlo interesantnom pakovanju. Ovaj put su Intel-ovi inženjeri uložili mnogo više vremena u razvoj, znajući da više nije dovoljan samo dominantan položaj na tržištu kao uspješan argument prodaje. Uz odličnu kombinaciju Asus Rog Maximus Z690 Extreme matične ploče sa Samsung 980 Pro SSD-om i dovoljno DDR5 memorije, dostigli smo automazivano i bez ikakvih problema takt procesora od 5.5 GHz. Benchmark testovi pri blagim OC-om daju rezultate koji su bolji od 99% svih ostalih registrovanih na svijetu, iako smo koristili PCIe 4.0 M.2 SSD. Sve ovo što zvuči jako lijepo prate veća koštanja jer treba uložiti u novu matičnu ploču i novu DDR5 radnu memoriju.

Ako vam velika cijena ne bude bila problem sigurno ćete biti zadovoljni sa novom “mašinom”. U međuvremenu Intel nudi i blago preradjenu verziju ovog procesora Intel Core i9-12900KS, a Apple nove M1 Pro, M1 Max i M1 Ultra. Uzimajući u obzir aktuelne cijene, trenutno je Intel Core i9-12900K najbolji izbor!

Novi LGA1700 Socket spreman je i za nadolazeće LGA1800 Intel procesore, koji će se pojaviti krajem 2022-e godine i zasjeniti konkurenciju!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top