Xtorm Voyager USB-C Power Bank

Električna energija uveliko olakšava našu svakodnevnicu. Bez nje nebi imali svjetlo i grijanje, nebi radili naši mobilni aparati, televizori, kompjuteri i slično. Iako to nije primarno za naše osnovne potrebe, električna energija nam daje mnogo prednosti. Rizik od gubitka električne energije uvijek je prisutan, bilo to zbog prirodnih ili drugih katastrofa. Potreba alternativnih izvora energije se odavno sama nameće.

“Moderan” život zahtjeva da smo mnogo aktivni, produktivni i mobilni. Naravno kada ste “moderno” mobilni, nećete naći na svakom koraku utičnicu za struju kojom ćete napuniti svoj telefon ili Laptop. Zbog toga što su solarna riješenja jako spora, jedine su vam opcije, ili se odreći elektronike ili naći kvalitetan Power Bank.

Power Bank je mobilna baterija koja se negdje napuni, i onda sa njom, zavisno od njenog kapaciteta i vrste priključaka, punite svoje uređaje. Na tržištu su ponuđeni mnogi modeli ali se u sigurno 70% slučajeva radi o lošem kvalitetu ili lažnim tehničkim podacima. Tu je vrlo teško, kao i inače, izabrati pravi proizvod.

Kako izabrati pravi Power Bank? Naravno sve zavisi o tome koliko novaca možete izdvojiti. Bolji Power Bank-ovi su u pravilu skuplji (opravdano ili neopravdano). Nakon toga bitan je kapacitet i vrsta priključaka. Postoje razne vrste USB priključaka (standard, mikro, USB-C)   kao i više brzih tehnologija punjenja (Quich Charge 1,2,3,4,4+). Sve to igra važnu ulogu u odabiru odgovarajućeg uređaja. Situacija bi bila mnogo lakša da nemamo toliko različitih vrsta priključaka. Neki od Power Bank-ova imaju i solarnu ćeliju na sebi koja je zbog brzine punjenja više dekorativnog karaktera, mada je to bolja opcija nego nikakva. Neki imaju i led lampice što je sigurno korisno. Trebate imati na umu da zbog gubitka pri pretvorbi energije nemate na raspolaganju potpuni kapacitet, nego nekih 70-80%. Za one koji često putuju avionom, važno je znati i da Power Bank mora biti u ručnom prtljagu te imati kapacitet od maksimum 100 vat-sati, što je praktičan maksimum do otprilike 26000 mAh. 

Šta mi preporučujemo? Naš glavni favorit je Xtorm Power Bank Voyager XB303 sa 26000 mAh (93.6 Wh). XB303 ima 2 standardna USB-a i 2 USB-C priključka. Jedan USB-C priključak je određen samo za punjenje dok drugi ima ulazno izlazne opcije. Drugi USB-C priključak može biti korišćen za punjenje drugih uređaja ili punjenje samog Power Bank-a i Power Delivery opcijom. Istovremeno se može puniti maksimum 4 uređaja, što nismo uspjeli testirati.

 

Preko USB-C PD (Power Delivery) priključka, zajedno sa odgovarajućim punjačem se ovaj Power Bank može napuniti već za 3.5 sati. Uz prosječne punjače to može trajati i do 10 sati. XB303 dolazi sa dva USB-C PD kabla i držačem za ruku. Izrađen je inače od vrlo kvalitetnih materijala. Na njemu je i dugme za orijentacioni prikaz stanja baterije. Prema podacima, sa XB303 može se otprilike jednom napuniti Laptop, dva puta Ipad te do 10 puta jedan Iphone. 

Kako naprimjer izgleda realistično punjenje jednog Iphone 11 Pro? Za otprilike sat vremena se baterija napunila od 22% na 84%, što je vrlo dobar rezultat.

Xtorm Voyager XB303 26000 mAh sigurna je preporuka. Ovaj Power Bank mnogi opisuju kao najboljim u 2019-oj godini.

Koje su vrhunske alternative? U svakom slučaju vam preporučujemo; AUKEY PB-Y7 20100 mAh, RAVPower RP-PB043 30000 mAh, Xiaomi Mi Power Bank 3 Pro sa 20000 mAh kao i Xiaomi Mi 2C Power Bank sa istih 20000mAh.

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top