ASUS ROG RYUJIN 240/360

Kvalitetno tečno hlađenje jako je bitno u složenijim kompjuterskim konfiguracijama. Trenutno postoje dve vrste tečnog hlađenja; AIO (All in One) praktična tečna hlađenja kao i ona kod koje čitavi sistem morate kompletno ručno spojiti i montirati (zasebni spremnik sa hladnom tečnošću, sve vodove i pumpe morate precizno sami spojiti inače može doći do havarije zbog kratkog spoja uzrokovano tečnošću).

Ukoliko ne postižete svjetske rekorde u testovima maksimalnim forsiranjem vrhunske konfiguracije, sasvim su dovoljna i prilično eficijentna AIO rješenja. U prošlom testu imali smo na raspolaganju Corsair H115i RGB Platinum varijantu hlađenja. Radilo se o vrhunskom hlađenju kojeg je firmware update nakon dva mjeseca totalno upropastio, odnosno doveo do toga da windows više nije prepoznavao USB upravljačku jedninicu (vrlo čest problem kod Corsair-a). Izbor tog hlađenja u totalno Asus okruženju bio je ustvari i pogrešan izbor zbog mogućih konflikta kod programa koji upravljaju raznim svjetlosnim efektima. 

Asus ROG Ryujin AIO tečno hlađenje postoji u dvije varijante, 240 i 360. Razlika je u veličini hladnog bloka (radijatora) i broja ventilatora. Kod verzije 240 postoje dva vrlo tiha Noctua industrijska ventilatora dok su kod verzije 360, takva 3 ventilatora, sa proporcijalno dužim radijatorom.

Ovo hlađenje kompatibilno je sa slijedećim procesorima;

Intel: LGA 1150, 1151, 1152, 1155, 1156, 1366, 2011, 2011-3, 2066
AMD: AM4, TR4*

U opremi su svi potrebni šrafovi/ vijci i držači. Sama instalacija vrlo je jednostavna ali svejedno trebate biti oprezni da vam se matična ploča ne ošteti mehanički pri montaži.

Asus ROG Ryujin Quick Setup

 

Vrlo je važno da imate PC kućište predviđeno uopšte za ovakvu vrstu hlađenja, inače nećete imati gdje sa radijatorom i ventilatorima. Pri odabiru verzije ovog hlađenja (240 ili 360) odlučio sam se za manju varijantu, zbog minimalno veće buke koje proizvodi verzija 360. Asus ROG Ryujin 240 u kombinaciji sa I9 procesorom razvija pri minimalnoj opterećenosti temperaturu od samo 35C. Pri maksimalnom maltretiranju procesora, u našem sistemu, temperatura ne prelazi 75C. Instalacijom Asus Rog Ryujin-a u Asus okruženje (Asus matična ploča i grafička karta) dolazi do izražaja maksimalno moguća software kompatibilnost. Nakon što sa AI Suite 3 programom skenirate i optimirate sve hladnjake, ostaćete šokirani time da je sistem tiši nego sa jednim premium zračnim rješenjem. Vrlo tihi Noctua ventilatori uključuju se samo pri jačim opterećenjima. Važno mi je da napomenem da se zujanje pumpe primjećuje samo kod loših AIO modela (kina modeli, no name,…).

Apsolutni hit ovog hlađenja je ugrađeni LCD na glavi pumpe koji produkuje slike prema vašoj želji. Dodatno u glavi pumpe koja se montira na sam CPU, prisutan je dodatni ventilator koji rashlađuje neposrednu blizinu samog procesora, što se pozitivno odnosi na razvoj temperature oko CPU Socket-a i ostalih komponenti u neposrednoj blizini.

ASUS ROG Ryujin 240/360, definitivna procjena:

POZITIVNO: – dizajn

                    – praktična montaža

                    – kvalitet izrade

                    – prilično tih sistem

                    – vrlo efektivno hlađenje

                    – LCD u glavi pumpe je pun pogodak

 

NEGATIVNO:  – velika, mada opravdana cijena

 

 

 

Kako to izgleda uživo?

 

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top