Xiaomi Roborock 2

Xiaomi Roborock 2

U ponudi ima raznih robota usisivača ali nijedan ne nudi toliko puno kao Xiaomi Roborock 2 za relativno malo novaca (350-400 Eura). Čak i najskuplji modeli poput Dyson-ovog Eye 360 koji košta oko 1000 Eura djeluju smješno u poređenju sa Roborock-om 2. Puno modela kaotično se kreće i nikad ne očisti kako bi trebalo. Dyson ima jaku usisnu moć ali mu baterija u idealnim uslovima traje maksimum 45 minuta dok Roborock 2 radi do 150 minuta, ekstremna razlika. Pored toga Xiaomi usisivač može da vlažno obriše pod.

Tehnički podaci:

– Automatsko punjenje, punjenje oko 3 sata (Baterija 5200mAh)

– Izdržljivost baterije: 150 min

– Posuda u kojoj se skuplja nečistoća ima volumen 0.48L

– Buka (prilagoljiva): maksimum 55dB

– Usisna moć: 58W

– Usisna površina: 250m2

– Smart Home: Xiaomi Home, podrška preko Google asistenta

– Dimenzije: Promjer 35cm, visina 9.6cm

– Težina: 3.5kg

Xiaomi sa svojim inovativnim i raznim proizvodima postaje poznata kompanija cijelom svijetu. Trenutno su izbacili na tržište i najbrži telefon na svijetu za 450-500USD (zavisno od modela sa 64GB ili 128GB- Xiaomi Mi9). Vratimo se usisivaču koji ima lasersko navodjenje. Laser precizno skenira prostoriju tako da uvijek zna gdje se nalazi i time može precizno odrediti svoje kretanje. Prema podacima prepoznaje gdje su stepenice tako da ne bi trebao pasti niz njih. Možete podesiti tiši režim rada tako da proizvodi malo buke ako pričate sa nekim ili slušate televizor.

Startovati ga možete preko Xiaomi Home aplikacije i pri tome nije uopće važno jeste li kući ili ne. Isto tako ga možete uključiti preko njegovih mehaničkih tipki. Kada on završi čišćenje vraća se automatski na svoju stanicu i pošalje vam izvještaj koliko je i šta očistio.

Na slici se tačno vidi da je vrlo precizno prošao cijelu površinu koju ste mu odredili. Možete vrlo lako ograničiti područje čišćenja odnosno samo da očisti ono što vi hoćete. Iako Roborock posjeduje razne senzore preporučujem da pripazite ako vam je krevet npr. približne veličine kao i sam usisivač, da se ne bi zaglavio. Prilikom čišćenja on ne udara u namještaj. Ako ga malo i dodirne okrene se i nastavlja dalje gdje nema prepreka. Prvo čisti rubne dijelove prostorije a onda detaljno unutarnji dio. Nakon svakog čišćenja trebate isprazniti posudu i svakih 1-2 tjedna očistiti kosu iz četke da joj ne smeta. Redovno treba očistiti filter kao i senzore što ne zahtjeva puno vremena.

Roborock 2 proizvod je iz druge generacije Xiaomi robota usisivača tako da mogu odgovorno tvrditi da je savršeniji nego svi ostali na tržištu. Pored kineskog jezika moguće ga je podesiti na engleski jezik. On govorom obavještava o početku, završetku ili eventualnoj smetnji. Ako ne znate gdje ste ga ostavili javiće vam se glasovno. Nakon što ste sve usisali možete mu staviti dodatak sa vodom tako da onda može vlažnom mikrofazer krpom vaš pod i obrisati. Teoretski ga je moguće aktivirati glasovno i preko Google Asistenta što još nisam isprobao.

U svakom slučaju ako tražite ovakav vid pomoći u kući, Xiaomi Roborock 2 (dostupan u par varijanti kao potpuno crn ili bijeli) je absolutna preporuka!

Dopuna 10.06.2019:

Nakon 2017 minuta rada iz 41-og puta naš Roborock 2 očistio je 2181 kvadrata površine bez greške. Stanje usisivača kao novo, naravno morate ga tu i tamo očistiti od kose, očistiti filtere i senzore.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top