Apple Pencil 1 i 2

Prvi Apple Pencil pojavio se 2015-e godine zajedno sa prvom Ipad Pro generacijom tableta. Iako to nije bila nikakva senzacija jer je takvo nešto već postojalo, Apple opet uspijeva ponuditi nešto praktično, funkcionalno sa dobrim dizajnom. Ovaj pencil ima na sebi lightning priključak za punjenje i spajanje na Ipad. Izrađen je od kvalitetne plastike glatkog finiša te dobro “leži” u ruci. Sa jednim punjenjem (otprilike 30 minuta) pencil 1-e generacije izdrži do 12 sati. Može se napuniti spajanjem na tablet ili pomoću adaptera na bilo koji punjač sa lightning priključkom. Ako je baterija pri kraju, spajanjem 15 sekundi na tablet dobijate opet oko 30 minuta rada sa pencil-om. U pakovanju Pencil-a prve generacije nalazi se još adapter za spajanje na punjače kao rezervni špic koji se mijenja kada više ne bude bio gladak za pisanje odnosno potrošen od puno crtanja ili pisanja. Iako je u početku Apple Pencil 1-e generacije bio kompatibilan samo sa prvom serijom Ipad Pro modela, vremenom se, ponudom novih modela Ipad-a, ta lista proširila. Svi pencili su inače tako konstuirani i podešeni da Ipad razlikuje različite jačine pritiska na ekran kao i nagib.

Tako da je danas Apple Pencil 1 Generation kompatibilan sa slijedećim Ipad-ima;

  • 9,7″ iPad Pro
  • 12,9″ iPad Pro (1. Generation)
  • 12,9″ iPad Pro (2. Generation)
  • 10,5″ iPad Pro
  • iPad (6. Generation)
  • iPad (7. Generation)
  • iPad Air (3. Generation)
  • iPad Mini (5. Generation)

 

Apple Pencil 2. Generation pojavio se 2018-e sa najnovijom generacijom Ipad Pro serije (Ipad Pro 11,  12,9″ iPad Pro 3. Generation). Pencil 2 je kompatibilan samo sa ovim modelima. Šteta je da nisu dozvolili korištenje sa ostalim Ipad-ima, pa vas time (naravno kome to uopšte treba), u slučaju da imate više različitih Ipad-a, primoravaju kupiti još jedan dodatni Pencil koji košta oko 100 eura/ dolara/ franaka.

U čemu se još razlikuju Apple Pencil 1-e i 2-e generacije?

Apple Pencil 2 je elegantniji, nešto je kraći i nije više toliko gladak kao Pencil 1. Pencil 2 se aktivira i induktivno puni prislanjanjem na za to predviđenu magnetičnu stranu Ipad-a Pro zadnje generacije. Zato je olovka sa jedne strane ravna, čime bolje i leži u ruci. Uz to imamo dodatne funkcije duplim tipkanjem na donjoj strani olovke kao; promjena između alatke i gumice za brisanje ili promjena između dve alatke kao i prikaz palete boja. Tu funkciju je naravno moguće deaktivirati.

 

U pakovanju Pencil-a 2 više nema rezervnog špica iako košta oko 30 eura više. Ono što smo primjetili je da se Pencil 2 puno brže prazni te time mora češće na punjenje. Koliki je vijek trajanja baterije još će se pokazati. Za pisanje i crtanje možete koristiti standardni program od apple-a ili skinuti iz appstore-a neki napredniji. U ponudi ima jako puno različitih programa. Većina njih se mora kupiti ili imaju skrivena koštanja. 

Za jednostavno crtanje bih izdvojio Adobe Sketch koji je besplatan za instaliranje. Treba napomenuti da postoje veće razlike između programa u tome kako su optimirane reakcije same olovke. Najprirodnije pisanje i najbolje opcije, po našem mišljenju, imate korištenjem programa NoteShelf koji košta oko 10 eura. Za one koji Pencil puno koriste je to više nego prihvatljiva cijena. Noteshelf bolje reaguje nego apple-ov original program Notes. Za pisanje su dobri i GoodNotes 5 kao i Notability.

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top