Apple AirPods Pro 2021

Slušalice bez “kabla” odavno nisu ništa novo. U početku su takve slušalice bile velikih dimenzija i bile u stanju reproducirati samo čisti analogni signal. Kako prije uređaji nisu imali bluetooth i wifi tehnologije, potrebno je bilo imati sender povezan sa uređajem koji šalje slušalicama tonski materijal. Pojavom bluetooth i wifi tehnologija, stvari se mijenjaju.

Kada je 2016-e apple izbacio svoje prve Airpods slušalice, mnogi konkurenti su se “sprdali” dok opet nisu shvatili da kasne sa inovacijama. Airpods 1 tada pokreće malu revoluciju u segmentu bezžičnih slušalica. Te slušalice, teške samo 4 grama (Airpods Pro 5.4 g), rade pouzdano sa kombinacijom baterija koja izdrži i cijeli dan. U apple sistemu, airpods se povezuju vrlo jednostavno, uz više korisnih funkcija. Kako se probudila konkurencija i započela promocije uz propagandu da airpods zvuk nije dovoljno kvalitetan, 2019-e dobijamo Airpods 2 i Airpods Pro, 2020-e Airpods Max, a 2021 Airpods 3

Po čemu se razlikuju Airpods i Airpods Pro? Airpods Pro imaju  optimalniji oblik, potiskivanje šumova izvana, veći frekventni opseg te su otporne na vodu i znoj. Ove godine Airpods Pro dobivaju manju nadogradnju. Pri kupovini Airpods Pro 2021 dobićete iste slušalice koje ovaj put imaju spremnik kompatibilan sa MagSafe standardom za punjenje.

 

 

Airpods Pro dizajnirane su tako da fizički maksimalno odgovaraju vašem uhu. U pakovanju su ponuđeni silikonski nastavci u više veličina. Ti nastavci su dizajnirani tako da neće značajno povećevati znojenje uha. Slušalice imaju senzor koji reaguje na pritisak pomoću kojeg jednostavno možete upravljati sa par funkcija (pauza, pjesma prije i poslije, ANC). Potiskivanje šumova  ANC rijetko koga će ostaviti ravnodušnim. Sa aktiviranim ANC-om slušaćete vaš sadržaj bez ometanja šumova izvana. Slušalice imaju ugrađene mikrofone koji uz pomoć H1 čipa kompenzuju te šumove. Sa dužim pritiskom na senzor aktivira se transparentni modus odnosno iskljucuje ANC. Kvalitet reprodukcije zvuka maksimalan je za slušalice ovakvog formata. Slušalice izdrže van spremnika 4.5-5 sati. Sa spremanjem u kućište na samo 5 minuta one će se napuniti za dodatnih sat vremena korištenja. 

Treba napomenuti da slušalice podržavaju više audio tehnologija kao adaptivni EQ, 3D audio sa dinamičkim praćenjem pokreta glave (Head Tracking), povećanim frekvantnim opsegom kao i specijalnim apple High Excursion niskotoncem. Pored 3 mikrofona, senzora pritiska, tu su dva optička senzora i senzori za kretanje/ prepoznavanje glasa. Interesantno, da je sve to upakovano u slušalicu koja teži samo 5.4 grama?!

Za one koji trebaju “viši nivo” reprodukcije zvuka, tu su Airpods Max koje koštaju oko 400E. Sve u svemu, uvijek se vraćamo na onu staru izreku; “koliko para, toliko muzike”.

 

Apple AirPods Max

 

Za sve one koji nemaju “specijalno uho” a žele vrhunske slušalice, preporučujemo upola jeftinije Airpods Pro 2021.

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top