Windows 11 Upgrade Hack

Novi Windows 11 besplatno je dostupan za sve korisnike Windows 10 platformi. Zbog postizanja što većeg nivoa sigurnosti i stabilnijeg rada, microsoft je definirao oficijelni tehnički minimum pri instalaciji novog operativnog sistema. Pored toga da CPU mora biti nešto jači, sa dovoljno radne memorije (minimum 4GB RAM), vaš kompjuter treba da podržava TPM sigurnosni čip kao i opciju Secure Boot. I pored toga microsoft svejedno ostavlja mogućnost instalacije novog operativnog sistema “na vlastitu odgovornost”. Mi smo probali instalacije na par starijih mašina bez CPU/TPM/Secure Boot podrške i možemo reći da sve funkcionira bez poteškoća. Teoretski je moguće da vam se useli neki novi virus ili malware što i nije neka tragedija za normalne korisnike. Ako se to i desi uvijek možete uraditi novu instalaciju uz korištenje nekog dobrog antivirus programa kao Norton. Dosadašnja iskustva na mreži “kažu” da AMD procesori imaju malo poteškoća sa novim sistemom, odnosno da su manje efikasni.

Kako instalirati novi Windows 11 na malo stariju mašinu? Vrlo jednostavno. Microsoft je sam objavio što trebate dodati u Registry Editor da bi sistem prihvatio manje zahtjeve.

 

Otvorite Registry Editor (regedit) i kod HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup napravite novu REG_DWORD stavku sa imenom AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU. Dvostrukim klikom na novu stavku promijenite vrijednost sa “0” na “1“.

 

 

Time ste odradili većinu posla. Ako i budu prijavljene novi nedostatci za instalaciju, uradite slijedeće.

 

 

Pri samom setup-u izaberite da prilagodite instalaciju i kliknite na opciju doprinosa poboljšanja instalacije. Ako vam sistem prijavi da nedostaju TPM i Secure Boot opcije, vratite se korak nazad i obrišite na lokaciji C:\$WINDOWS.~BT\Sources podatke appraiser.sdb i appraiseres.dll. U slučaju da vam nisu sve datoteke na C: vidljive, potražite opciju “prikaži skrivene datoteke”. Nakon što nastavite instalaciju uglavnom se sve odvija bez problema. Prema zadnjim informacijama microsoft trenutno ipak isporučuje Windows 11 programske nadogradnje za starije kompjutere.

Za one koji žele čistu instalaciju mogu OVDJE skinuti image file bez limita!

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top