Apple Airpods

Gledajući Apple Special Event u septembru 2016-e (standardno godišnje prikazivanje apple-ovih proizvoda) nisam očekivao ništa posebno jer otkad nas je Steve Jobs napustio Apple nikako da pokaže nešto drugačije od drugih (one more thing) na što smo prije bili navikli. Apple i dalje prodaje prvoklasne produkte po sve većim cijenama, a ako tako nastavi uskoro se neće razlikovati od konkurencije koja je sve bolja.

I onda su predstavljene Apple AirPods, nove bezžične slušalice. REVOLUCIJA u malom! Nevjerovatno šta je sve stalo u tako mali prostor i šta ta stvar sve može. Zbog problema u produkciji tek sredinom 2017-e su počele veće isporuke koje bi bile odmah rasprodane. Tek u 2108-oj su dostupne u normalnim količinama.

AirPods slušalice teže svaka po 4 grama dok njihovo punjivo kućište 38g. Čim biste otvorili poklopac kućišta, slušalice se vežu automatski sa vašim apple uređajima. Moguće je i povezivanje sa drugim uređajima preko bluetooth-a. Isprobao sa novim LG televizorom, radi bez greške. Sa potpuno napunjenim kućištem možete slušati muziku i preko 24 sata (ili pričati preko telefona oko 11 sati). Punjenje same slušalice izdržaće oko 5 sati muzike ili oko 2 sata razgovora preko telefona. Nakon toga biće ih dovoljno staviti 15 minuta u Apple Case (kućište) i već možete dalja 3 sata slušati muziku i oko 1 sat pričati.

Slušalice su dobrog oblika, ne ispadaju baš tako lako iz ušiju. Izgubljene slušalice mogu se pronaći preko Icloud servisa. Ako izvadite tokom slušanja jednu slušalicu, pauzira se puštanje videa ili muzike automatski. Kada je vratite nazad, reprodukcija se nastavlja.

Svaka od njih ima po dva mikrofona, dva optička senzora, akcelerometer, senzor za govor. Isto taku su osjetljive na dodir pa ako slušalicu tapnete dva puta aktiviraće se Siri govorni asistent, onda možete nazvati nekog ili dobiti neku informaciju. Apple je za AirPods razvio svoj specijani čip W1 koji izuzetno energetski optimira rad zbog čega je i moguće toliko dugo trajanje baterije. Kroz akcelerometar i ugrađene mikrofone pozadinski šumovi su reducirani do maksimuma.

Od slušalica ne treba očekivati studijski kvalitet zvuka. Kvalietet reprodukcije muzike svejedno je na zavidnom nivou. Pored ovih slušalica svi ostali konkurentski pokušaji izgledaju kao muzejski primjerci. Na jesen 2018-e očekuje se Airpods 2 sa interesantnom funkcijom za ljude koji slabije čuju. Cijena od oko 120 Eura čini se opravdana, preporuka u svakom slučaju.

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top