Elektro Auti, šta trebate znati o njima!

Ovdje ću vam pokušati ukratko prenijeti par informacija o električnim autima i punjačima iz kuta gledanja jednog elektrotehničara. Prve direktne susrete sa elektroautima imao sam 2010 kada se pojavio Mitsubishi i-MiEV i njemu slični klonovi. Mislim da me više privlačila dobra veš mašina nego takav auto :-), dizajn bio prilično nikakav.

Prve serije malih elektro auta imale su domet do 100km, punile se dosta sporo, čak i do 24 sata, zavisno od punjača i kapaciteta baterije. Prosjek punjenja je bio 8-12 sati. Pravu revoluciju 2008-e donio je na tržište Tesla Roadster koji je imao privlačan dizajn i dok su drugi sa jednim punjenjem jedva pravili 100km, Tesla Roadster je pravio do teoretskih 350km i ubrzavao 0-100Km/h za otprilike 4 sekunde. Tako je Tesla postao hit u svijetu. U međuvremenu su svi ostali proizvođači auta primjetili da kasne i počeli razvoj puno svojih modela. Dok se Tesla muči sa isporukama par modela, njemačke tvornice nizaju model za modelom. Vrijeme tesle prolazi jer njihova uprava previše obećava, a redovi za čekanje isporuka sve duži. Današnji elektro auti postižu sa jednim punjenjem i 500km.

 

Ako mislite kupiti elektro auto morate biti svjesni da oni i prateće infrastrukture jos nisu dovoljno razvijeni da bi se auto mogao koristiti za dugačke relacije. Čak i u zemljama kao USA i Njemačka gdje određena infrastruktura postoji dobro ćete se oznojiti dok pronađete slobodan priključak. Dakle sigurna je varijanta da ga punite kući cijelu noć i koristite sutradan za odlazak na posao, imajući u vidu realni domet vozila.

Sve te današnje reklame električnih auta lijepo izgledaju ali u stvarnosti današnje električne mreže još nisu na dovoljnom nivou da bi skoro svi prešli na novu tehnologiju. Drugim riječima, masovna punjenja još nisu moguća jer bi se mreža zbog preopterećenja isključivala. Čak i kod vrlo razvijene elektro mreže, kao kod nas u Švicarskoj, dogadja se da kapacitet nije dovoljan ni za manji broj auta. Sa jedne strane govorimo o Eko svijesti i čistoći prirode, a realnost je takva da bi mogli koristiti elektro aute u velikim količinama, moraćemo praviti jos više nuklearnih elektrana ili pronaći nove realne izvore energije.

Zbog nerazvijenosti električne mreže u zemljama bivše Jugoslavije, često kućanstva raspolažu sa 16 i manje ampera napajanja. Nekad smo i mi tamo imali kao u zapadnoj evropi 25A priključke ali to je nerealno do daljnjeg.

Kao prvo prije kupovine auta provjerite koliko vaša kuća ili stan imaju električne energije na raspolaganju. To ćete provjeriti tako što pročitate na vašim glavnim osiguračima koliko imaju ampera. Glavni osigurači su obično rastalni i u sredini imaju odredjenju boju tako da bi se i bez vađenja osigurača moglo vidjeti koliko je “jak” osigurač.

Kodiranje osigurača bojama: 6A (ampera) zelena

10A crvena

16A siva

20A plava

25A žuta

40A crna

Ako kojim slučajem imate automatske osigurače, na njima jasno piše koliko su ampera.

Drugi korak, nakon toga što ste se odlučili koji vam se auto svidja i “leži” u budžetu, obavezno morate sa trgovcem razjasniti, koji punjači su dostupni za taj model. Vjerovatno će vam biti ponuđene dve varijante brzog i sporijeg punjenja. Pod sporijim punjenjenjem podrazumijeva se punjač slabijeg kapaciteta (slika desno), mobilan i kojeg možete uštekati u normalnu štekdozu od 10/13A ili 16A. Tada je proces punjenja zavisno od kapaciteta baterije otprilike 12 sati. Nakon toga punjač možete spremiti u prtljažnik i dopuniti auto na poslu ako je to moguće.

 

 

Brzi punjači su efikasniji za oko 60%, neki mogu napuniti bateriju potpuno i za samo par sati, ili do 80% punjenja za sat vremena. Za takve punjače morate imati dovoljno jak električni priključak. Često je potrebno 32A (sve tri faze) da biste dobili moderno i brzo punjenje. Trenutno postoji mnogo proizvođača opreme za električne aute. Ja lično preporučujem neki produkt iz Evropske Unije, Japana ili USA. Po vlastitom iskustvu, odabrao bih punjač marke Mennekes koji postoji u raznim varijantama prema tipu vozila. Za montažu je potrebno stručno lice koje će upotrijebiti pravilnu kvadraturu kabla i instalirati ga prema svim normama da ne bi došlo do požara i drugih nesrećnih situacija. Budući da je struja trenutno povoljne cijene, jedan elektro auto je super izbor. Na duže vrijeme ćete imate manje troškove. Klasični servisi su prošlost, a tu su i razne državne subvencije u svim zemljama.

 

 

Razvoj opreme teče dalje dok neki razvijaju brze promjene baterija, proizvođači kao BMW nude uz otprilike dodatnih 3000 Eura induktivno punjenje. To znači da induktivna stanica u tankoj izvedbi leži na podu, a punjenje počinje kad se auto parkira preko nje. Vjerovatno ćemo u skorije vrijeme vidjeti još mnogo čega.

MOJ ZAKLJUČAK

Svatko tko si to može priuštiti i prilike mu to dozvoljavaju, trebao bi nabaviti jedan elektro auto. Trenutno je ponuda dovoljna velika, do 50 000 Eura možete kupiti razne modele. Ako imate puno novaca tu su BMW I8 i Tesla Model S (P100D), koštaju oko 120 000 Eura. U klasi do 50 000 Eura bih vam preporučio Opel Ampera-E, E-Golf, Tesla Model 3 (ako ga budu u stanju isporučivati), Nissan Leaf 2, Renault ZOE, BMW I3 i Mercedes B 250 e.

 

 

 

1 thought on “Elektro Auti, šta trebate znati o njima!”

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top