Xiaomi Mi Box S

Samo noviji televizori srednje i više klase dolaze sa operativnim sistemom koji podržava par poznatijih aplikacija kao Netflix, Amazon Prime Video, Net Tv Plus, Kodi itd.

Neki imaju čak i Web Browser koji omogućava pregled internet sadržaja. Najpoznatiji i najpraktičniji TV sistemi su LG webOS, Samsung Tizen kao i Android TV ugrađen u dosta boljih modela. Bolji TV ima i solidan Hardware koji omogućava bez problema praćenje 4K HDR sadržaja, pa i igranje video igrica.

Nego, ako vaš TV nema svoje aplikacije ili želite sve to na nekom dobrom monitoru onda morate imati neko solidno tehničko riješenje. Na tržištu je prisutno jako puno različitih modela. Najviše se nude kineske varijante android player-a kod kojih morate pripaziti koliko je jak CPU i minimum od 2GB radne memorije (RAM). Često su takvi uređaji kupljeni u Kini za 30 Eura i budu nama prodavani za višestruko više. Iako imaju 4K oznake u karakteristikama zastajkivanje videa ili igrica nije isključeno.

U samom vrhu po isplativosti Apple TV 4K i Google Chromecast 3 dijele drugo mjesto. Apple TV ima zatvoren sistem prvenstveno baziran za pružanje Apple usluga. Moguća je instalacija par poznatijih aplikacija i tu je kraj. Google Chromecast 3 (najnovija verzija) prilično je minijaturan i praktičan. Lako se instalira te u manje koraka imate skoro sve što želite. Međutim, bez internet konekcije ne funkcionira ništa, a ako želite gledati 4K sadržaj onda morati tražiti skoro dve godine star model Chromecast Ultra.

Prvo mjesto drži Xiaomi Mi Box S.

XIAOMI Mi Box S

Kompaktni Xiaomi TV Box košta oko 60 Eura i nudi puno za tako malo novaca. Pokreće ga aktuelni Android 8.1 na solidnom Hardware-u. Gledanje Netflix ili drugih filmova u 4K (HDR) rezoluciji odvija se bez problema. Xiaomi nam sve više pokazuje koliko prate puls korisnika te postaje uzor i Apple-u po svojim inovacijama i kvaliteti. Google Chromecast i Google Assistant integrirani. Kvalitet izrade je na visokom nivou. Mnoge kompatibilne aplikacije dostupne su preko Google Play Store-a.

Hardware

CPU: Amlogic S905X

RAM: 2GB DDR3

Interni kapacitet: 8GB

Priključci: 1xUSB 2.0, 1xHDMI 2.0a, Audio 1xS/PDIF

Konekcija: WIFI, Bluetooth 4.2

Video: do 4K 60fps

Videocodecs: VP9, H.265, H.264, MPEG1/2/4, VC-1, Real8/9/10

Video format: RM, MOV, VOB, AVI, MKV, TS, Mp4, 3D

Audiocodecs: DOLBY, DTS

Audio format: MP3, APE, Flac

Dimenzije: 9.55×9.55×1.67cm

Težina: 149 grama

Sadržaj pakovanja:

Xiaomi Mi Box S, daljinski, HDMI kabel i strujno napajanje.

Sama instalacija vrlo je jednostavna. Box priključite na struju i u vrlo kratkom roku startuje asistent za konfiguraciju. Nažalost konekcija je dostupna samo preko WIFI-a jer LAN priključka nema. Nakon što je krenula konfiguracija morate spojiti daljnski jednostavnim pritiskom dva tastera istovremeno u samoj blizini box-a. Poslije toga unesete vaš google račun i sve je spremno u kratkom roku. Prvo vam savjetujem da napravite Update pa onda skinite iz Play Store-a vaše aplikacije. Igranje je moguće ali ne očekujte previše kod zahtijevnijih 3D igrica jer je Hardware prvenstveno optimiran za TV sadržaje. Daljinski je lijepo dizajniran i pregledan. Preko njega možete direktno u Netflix aplikaciju, podržava govorne komande.

MOJE MIŠLJENJE

Pozitivno: – Super dizajn

– Kvalitet izrade

– Odlično prilagođen korisniku

– Stabilan i brz Android TV

– Odličan odnos cijena/ponuđeno

– Daljinski sa govornim komandama

– Tečan 4K video streaming (Netflix 4K, Youtube 4K)

KODI

Negativno:  nema šta da se prigovara ali ako već 😉

– nema LAN priključak

– nema USB 3.0

– nema Auto Frame Switching

– nema priključak za memorijske kartice

– ne kuha kavu 😉

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top