Google Chromecast 3

Google Chromecast 3 pojavljuje se u novembru 2018 i trenutno je zadnji model koji Google pušta na tržište. Prvo da objasnim onima koji nisu u toku o tome kakav je to tačno uređaj i šta sa njim dobivate. Chromecast sirovi je Android Streamer (prenosnik sadržaja) za vaš TV aparat ili monitor. To znači da nema nikakav instaliran konkretan Android OS na sebi gdje vi onda možete preko Play Store-a instalirati omiljene programe nego je sposoban samo prenositi na ekran ono što mu vi proslijedite.

Chromecast 3 jednostavno priključite na slobodan HDMI port, uključite ga u struju i već je spreman za konfiguraciju. Da biste ga pokrenuli, morate preko vašeg telefona ili tableta prvo otvoriti Google Home aplikaciju i dodate ga kao novi uređaj (vrlo jednostavno). U par koraka biće spojen na vašu WIFI mrežu i spreman za rad.

Moguća je konfiguracija i preko Notebook-a ili PC-a. Dok je Chromecast neaktivan produkuje različite screensaver slike i vrijeme na vaš ekran. Da biste nešto gledali morate kod Youtube ili npr. Netflix aplikacije otići na streaming simbol i izabrati chromecast uređaj. Prenos počinje automatski, preko handy-ja možete premotati napred/nazad, izabrati drugi sadržaj te smanjiti ili pojačati ton. Dobro je da ekran telefona ne mora biti stalno aktivan za vrijeme prenosa na chromecast. Druga varijanta upravljanja prenosnim sadržajem jeste govorno putem Google Assistant-a na vašem Android uređaju ili preko pametnih zvučnika Google Home, Google Home Mini, Google Homepod,… Budući da Google Assistant još ne podržava naš jezik morate dobro znati neki drugi jezik inače će te otići na limit sa strpljenjem 😉

Po pitanju kvalitete slike i zvuka mogu da zaključim po onome što sam vidio i čuo iz par video prenosa da ako imate jak 4K/8K monitor/TV, Chromecast 3 ne zadovoljava skroz jače prohtjeve. Google Cromecast 3 solidan je uređaj od nekih 40E ali ako dodate desetak eura dobit ćete Xiaomi Mi Box S koji ima kompatibilnost sa Google Assistant-om i nudi mnogo više uz 4K rezoluciju. Bez internet konekcije mogućnosti upotrebe Chromecasta su minimalne. Ako želite 4K produkciju morate posegnuti za već 2 godine starijim Google Chromecast Ultra.

Po mom mišljenju Chromecast isplati se samo ako vaš TV nema dobar vlastiti software ili ga uopšte nema. Rado će ga koristiti i Android entuzijasti. Na kraju krajeva ne smijemo previše očekivati za toliko novaca…

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top