Playstation 5 na DisplayPort -u

Playstation je oduvijek bio više orijentiran prema igranju na TV-u. Kako većina televizora imaju slabije tehničke mogućnosti, mnogi igrači koriste profi monitore koji su u stanju prikazati sliku u mnogo boljoj kvaliteti. Playstation 5 ima HDMI 2.1 konektor te samo na kompatibilnom TV-u ili monitoru je moguće dobiti produkciju videa 8K/60 Hz ili 4K/120 Hz. Takvi uređaji su skupi i ima ih vrlo malo u ponudi. Važno je napomenuti da PS5 ne podržava 1440p rezoluciju. Pretpostavljamo da je to zbog jednostavnije izrade software-a. Prema našem mišljenju, kvalitet prikaza igrica mora imati minimum rezoluciju 4K pri 60Hz.

Nešto stariji monitor, koji maksimalnu rezoluciju od 4K/60Hz ima samo preko DP priključka, nalazi se u problemu jer PS5 ima jedino HDMI izlaz. Sad bi se netko pitao, a u čemu je razlika između HDMI-a i DisplayPort-a? Oboje su tehnička rješenja i standardi za prenos slike i tona. Za PC igrače koji koriste više monitora sigurno je interesantniji DP priključak dok je ostalima na raspolaganju HDMI. Oba standarda dosižu maksimalne rezolucije, a jedina prednost koju ima HDMI kod TV uređaja je mogućnost upravljanja istim daljinskim neki dodatni uređaj kao BluRay/DVD Player, Multimedia Streamer…

Prilikom spajanja PS5 na naš Samsung 4K monitor LU32J590UQRXEN, zaključili smo da je moguća maksimalna rezolucija preko njegovog HDMI 1.4 priključka “samo” 1920×1080/60Hz. Tu rezoluciju postižu i starije konzole tako da smo htjeli vidjeti postoji li način PS5 povezati preko DP porta i time dobiti 4K/60Hz maksimum. Nakon dužeg pretraživanja mreže i mnogo nesigurnih informacija koje su većinom na nivou nagadjanja, odlučili smo isprobati Club 3D CAC-1331 data/ video adapter. Adapter im HDMI ulaz, konektor za DP kabel kao i dodatno USB napajanje (prema uputama, u slučaju da HDMI izlaz nema dovoljno strujno napajanje?!). Nakon spajanja PS5 preko Club 3D CAC-1331 adaptera na naš testni samsung monitor ostajemo “bez teksta” jer je konzola odmah detektovala 4K/60Hz rezoluciju bez potrebe spajanja dodatnog napajanja. Moramo priznati da smo očekivali probleme.

Nakon dužeg testiranja slika pri igranju nije imala nikakve smetnje. Proučavajući materijale na mreži, vidjeli smo da su neki igrači uspjeli čak spojiti i svoje 1440p monitore. Nadamo se da smo ovim tekstom uspjeli pomoći igračima koji traže ista rješenja.

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top