Xbox Series X/ S

Sa manjim zakašnjenjem bavimo se zadnjom generacijom Xbox Series X/S kao i uporedbom sa jedinim stvarnim konkurentom odnosno Playstation-om. Zbog velikih poremećaja u isporukama, do sada smo bili u prilici direktno isprobati samo konzolu Xbox Series S, koju smatramo za najbolju Microsoft igračku konzolu ako nemate vrhunske zahtjeve.

Xbox Series S mnogo liči na prethodnu konzolu Xbox One S i time vjerovatno zbunjuje mnoge igrače koji nisu aktivno informirani. Xbox Series S je nešto manja konzola od Xbox One ali zato nema BluRay čitač. U performansama Xbox Series S odskače mnogo u odnosu na Xbox One S. Nova Xbox generacija ima individualno konfigurirani AMD Zen 2 CPU i RDN2 GPU. Xbox Series S dobio je “samo” 10GB radne memorije dok Series X ima 16GB. Playstation 5 koristi skoro iste hardware komponente ali prilagodjene svom koceptu. Vjerovatno je bilo jako teško kupovati iste čipove od iste firme pa onda napraviti nešto “originalno”. Prema sirovim karakteristikama Xbox Series X ima najbrži sistem u uporedbi sa PS5 (obe verzije) i Series S. Te razlike mogu se primjetiti samo pri korištenju zahtjevnijeg software-a.

Kako mi vidimo novu Xbox generaciju? Po nama to je vrhunska igračka elektronika gdje je nedostatke moguće pronaći samo ako manjkavosti tražimo. Pored dobrog operativnog sistema koji sadrži brojne opcije, Microsoft nebi bio to što jeste da ne “zakaže” na detaljima. Mnoge stvari Microsoft je propustio lošim odlukama. Na što točno mislimo? Dok je Playstation razvio za sadašnje pojmove skoro pa savršen kontroler, Xbox Series S/X dobija kontroler koji je opet isporučen sa običnim AA LR06 baterijama. Dakle ili mjenjate stalno baterije ili imate neke svoje koje mogu da se pune ili kupite original punjivu bateriju za dodatnih 20E (Xbox Rechargeable Battery).

Microsoft, to je ispalo amaterski u pokušaju da zaradite neku “paricu” više, zbog “šuplje” kombinacije sa Duracell-om!

Sa druge strane Xbox Series konzole nude odličnu grafiku uz dobar kontroler (ako izuzmemo to sa baterijama 😉 ). Naš favorit je Xbox Series S zbog malih dimenzija, niskog nivoa buke pri velikom opterećenju, super brzog 512GB SSD-a i činjenice da je to najjeftinija aktuelna konzola trenutno. Vrlo smo iznenadjeni kvalitetom grafike koju nudi Xbox Series S kod Microsoft Flight Simulator 2020, simulatora letenja koji enormno “guta” hardware resurse. 

Gdje u borbi za najbolju konzolu poentira Playstation 5? Playstation ima najbolji software, kompatibilnost, konfiguraciju “elektronike” kao i najbolji kontroler! Novi kontroler može se naravno puniti, ima ugrađen zvučnik i mikrofon, led optiku kao i nove opcije.

Na kraju bi primjetili da su u pitanju samo nijanse gdje svako pojedinačno može da zaključi koja konzola mu najbolje odgovara.

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top