Apple Watch 3 GPS+Cellular

Satovi sa kojim se može samostalno telefonirati postoje već duže vrijeme, ali satovi koji to konačno mogu kao realno završeni produkt postoje tek sa pojavom Apple Watch 3 GPS+4G. Apple Watch 4G verzija konačno ima ugradjenu dugo očekivanu eSim kartu tako da je mjenjanje sim karte postalo prošlost. Kada taj standard preuzmu svi ostali proizvođači, više nas operateri neće fizički ograničavati svojim precijenjenim karticama. Biće dovoljno online ispuniti zahtjev i tako dobiti svoj novi broj.

Moj prvi sat sa sim-kartom bio je dosta glomazan, rezistivni ekran slabo je reagirao na dodir. Medjutim za 50 dolara kinezi su napravili sat koji radi, tada su mnogi još imali telefone bez boja. Zbog slabe baterije u pakovanju su bile dvije baterije.

Apple Watch 3 otporan je na vodu do 50m, vrlo svijetli OLED ekran druge generacije zašticen je staklom od safira. Moćna tehnika zajedno sa novim watchOS sistemom čini vrlo atraktivan paket. Unaprijedjenom tehnikom i optimiranim programom, sat izdrži bez problema 1-2 dana, zavisno o toga koliko telefonirate. Trenutno malo telekom operatera podržava eSim kartu. Tom kartom sat dobija isti broj kao i vaš telefon, znaci kad vas neko zove, javljaju se oba uredjaja. Apple Watch i Iphone razmjenju podatke (kao naprimjer fitness podaci) ali vise ne moraju biti u blizini da bi sat imao sve funkcije.

Telefoniranje funkcionira jako dobro i ako niste baš vani na mjestu puno buke neće vam trebati dodatno apple airpod slušalice. Iznenadite se kad čujete kvalitet zvuka u zatvorenoj prostoriji. Ovaj sat odlična je opcija za one koji kao ja ne vole nositi telefon u džepu, a žele biti dostupni.

Puni se polaganjem na induktivni punjač i za nekih 1-2 sata opet je napunjen. Ako hoćete da vam baterija potraje duže ne stavljajte ga prečesto na punjač nego samo kad morate. Istraživanja su pokazala da induktivni punjači više opterećuju baterije telefona i istalih uređaja nego klasični žičani punjači.

Apple Watch prodaje se u dve veličine, 38mm i 42mm. Zavisno koliko vam je velika ruka izabraćete pravu veličinu. Cellular verzija prepoznaje se po crvenom točkiću sa strane. Sve poruke koje dobijate na telefon se preusmjeravaju na sat sa kojeg možete odmah i odgovoriti. Kad vam je sat na ruci, on prepoznaje rad vašeg srca te se ne zaključava. Čim ga skinete sa ruke potrebno je unijeti kod. Zavisno od materijala sata i narukvice, cijene vrtoglavo rastu. Prije su imali čak u ponudi zlatnu varijantu sa cijenom preko 10 000 eura.

Satom se može platiti na kasi u vidu bezkontaktne kreditne kartice ili čak čekirati avionsku kartu. Fitness funcije su dosta razvijene, rad vašeg srca snima se detaljno. U slučaju aritmija će vas sat upozoriti. Naravno, moguće je slušati muziku preko streaming platformi (za to su vam potrebne Airpod slušalice).

MOJ ZAKLJUČAK

Ako tražite sat ovakve vrste, Apple Watch 3 GPS Cellular prvi je izbor. Samsung, LG i Huwaei satovi su dobri ali trenutno zaostaju. Izgled sata možete mijenjati prema želji. Genijalna funkcija je trenutno prevođenje stranih jezika. Aplikacija za Apple Watch ima ali to je dio na kojem Apple mora još poraditi. Vjerovatno je teško ubjediti programere da razvijaju taj dio programa. Ne zalećite se na prvu ponudu nego uporedite cijene na mreži. Tako možete sat dobiti i do 100Eura jeftinije. Preporučujem da kao ja montirate zaštitno staklo.

 

 

Glavne karakteristike:

Series 3 (GPS + Cellular)

 • aluminijsko ili čelično kućište u različitim bojama
 • GPS i  GLONASS integrirani
 • brzi Dual-Core Procesor
 • W2 Chip
 • Barometar, visinometar
 • 16 GB Kapacitet
 • mjerač otkucaja srca
 • Akcelerometar i Gyrosensor
 • Otporan na vodu do 50 metara
 • Safir staklo
 • stražnja strana od keramike
 • WLAN (802.11b/g/n 2,4 GHz)
 • Bluetooth 4.2
 • do 18 sati rada
 • watchOS 4

 

 

 

 

 

 

 

1 thought on “Apple Watch 3 GPS+Cellular”

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top