FAKE USB/Flash Drive, lažne memorijske kartice ili stick-ovi!

Kako prepoznati Fake USB/Flash Drive? I pored svog mog iskustva i ja nasjedoh na tako nešto. Tražeći novu micro SD karticu za novu Gopro 7 kameru, našao sam na našem lokalnom portalu za aukcije Ricardo.ch privlačnu ponudu. Samsung micro SD kartica od 256GB za samo 29 CHF. Nakon što sam pregledao profil prodavača i ustanovio da on i nema tako loše ocijene, uzeći u obzir da kod nas teže prolaze prevare, kupih karticu i odmah mu prebacim tih 29 CHF.

Nakon kratkog vremena ta ista kartica, sa istim slikama odmah se našla u daljoj prodaji. To mi već malo bilo probudilo sumnju.

Nakon par dana stigla kartica i prvo što se može primjetiti je loš kvalitet izrade, fale razne standardne oznake. To me motivisalo da karticu testiram uz pomoć software-a. Na slici lijevo FAKE SD kartica i adapter, desno Original SD adapter.

Naravno mizerni rezulati brzine čitanja/pisanja kao i prijava da postoje duplicirani ili loši sektori (DEVICE HAS DUPLICATE OR BAD BLOCKS!) te prikazani kapacitet od otprilike samo 8GB opravdaše moju sumnju.

Na forumu, rubrika Software, možete pronaći par programa za testiranje. Ako vam nešto nije jasno, slobodno pišite.

Ukratko, ako vam nešto izgleda kao “jako” povoljna ponuda, ne bi trebalo da je prihvatite, naročito ako ste u zemlji gdje ne funkcioniše pravosudni sistem.

Nakon što sam prodavaču javio da ima tri dana da vrati pare, nevjerovatno je brzo odgovorio da se izvinjava i da uplaćuje sve nazad. Naravno, to ne završava uvijek tako…

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top