Kako drastično ubrzati vaš PC ili notebook?

Vremenom vaš kompjuter ili laptop uglavnom počne gubiti na brzini što se više podataka koristi ili programa instalira. Nekad su za to čak i virusi krivi koji se usele ako ne pazite ili nemate odgovarajuću zaštitu. Stoga se uvijek preporučuje instalacija nekog od poznatijih sigurnosnih programa. Ponekad pomaže defragmentacija diska pomoću Windows Disk Defragmenter-a jer se podaci vremenom “raspu” po vašem “hardu” i sistemu treba više vremena da učita sve dijelove jednog programa.

Ako to ne pomogne, drastično može pomoći ugradnja jednog SSD-a umjesto harddisc-a (HDD). SSD (Solid State Drive) je poluvodički uređaj koji za razlika od Hard Disc-a nema pokretljive dijelove/ diskove, nego se informacije snimaju u fleš memorijske komponente. Time se višestruko ubrzava proces čitanja/ pisanja pa vaš kompjuter startuje neuporedivo brže i treba mu puno manje vremena pri otvaranju ili radu sa programima.

Još bolji rezultati postižu se upotrebom M.2 (NGFF) kartica čiji priključak imaju samo moderniji kompjuteri.

Prvo je važno provjeriti da li vaš kompjuter ima odgovarajući S-ATA priključak ili još bolje M.2 priključak. Odgovarajućim programom, kao npr. pouzdanim Acronis True Image 2019, kopirate vaš sistem 1:1 na novi SSD ili M.2 uređaj. Za to je potrebno da novi i stari disk budu istovremeno priključeni dok se kopiranje ne završi. Ako to nije moguće možete npr. koristiti USB uređaj kao što je pouzdani Icy Box. U određenim slučajevima Icy Box u stanju je kopirati diskove 1:1 (bit po bit) i bez prisutstva računara. Tada je jedino važno da novi disk bude dovoljno prostorno velik.

Nakon što je kopiranje završeno, ugradite vaš novi drive definitivno i izbacite stari koji može ostati kao rezervna kopija. Ako ste sve pravilno uradili i niste kopiranjem prenijeli neki virus, primjetićete drastičnu promjenu.

Kod Laptop-ova je situacija malo komplikovanija. Često proizvođači zatvore prilaze HDD-u ili memoriji pa su nadogradnje otežane ili skoro nemoguće. Postupak kopiranja ostaje isti.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top