Iphone 11 Pro

Danas smo dobili novi Iphone 11 Pro 256GB u srebrenoj boji. Pakovanje više nije bijelo nego crne boje. Nakon otpakivanja primjećujemo kako su štedjeli na zaštitnoj foliji na samom telefonu. Folija je samo napred i to vrlo amaterski postavljena. Umjesto očekivanog USB-C priključka novi Iphone opet ima Lightning konektor. Ovog puta punjač je snažniji (18W) sa novim kabelom. Sa jedne strane je USB-C a sa druge Lightning šteker. Kod osnovnog modela Iphone 11 navodno to nije tako.

Iphone 11 Pro izgleda spreda identično kao Iphone X/XS. Da li ima stvarno neke razlike u ekranima još će se u analizama pokazati. Prema dostupnim informacijama novi dekran je svjetliji (maksimum od 1200 nits-a) i ima duplo jači kontrast (2000000:1). Na zadnjoj strani imamo umjesto dve, tri kamere (dodata još jedna širokougaona kamera). Stvarna 3D Touch funkcija više ne postoji nego je to riješeno programom i zove se sad haptic touch. Nekako imam utisak da je novi stražnji sistem kamera dizajnerski promašaj. Pozadina je prekrivena staklom i time izgleda mnogo finije. Nakon stavljanja sim karte (koja je odavno trebala biti prošlost) i montaže zaštitnog stakla uslijedio je prvi start. Nakon odabira jezika, zemlje, konekcije WIFI mrežom i Apple ID prijave startovano je povlačenje Backup-a sa Icloud-a. Backup je trajao iznenađujuće kraće nego prije. Prije prvog starta ponuđene su dve opcije; “Želite li svijetli ili tamni dizajn?” Po prvi put, iako se ta praktična mogućnost tamnog dizajna pojavila kod nekih drugih mnogo prije, stiže konačno na Iphone. Očemu se tu radi? Odabirom tog dizajna one pozadine koje su bile svjetle, gdje je to moguće i kompatibilno postaju tamne a slova svjetla tako da su vam oči i baterija manje opterećeni. Treba napomenuti da Iphone 11 Pro podržava samo 4G+ mobilne mreže kao i da po prvi put Iphone ima WI-FI 6 ili 802.11ax konekciju. Novom WI-FI 6 konekcijom brzine prenosa informacija povećane su za oko 30%. Baterija u novom Iphone 11 Pro nešto je veća (3190mAh umjesto 2658mAh). Zato se Iphone 11 Pro minimalno udebljao i ispala 3D Touch funkcija. Po meni mogli su izjednačiti površinu kamera pozadi sa poleđinom telefona i staviti još jaču bateriju unutra. Novom baterijom produžava se za par sati korištenje. Apple kaže da imate dodatna 4 sata, zavisno od načina korištenja.

Tehnički podaci:

Budući da dobro poznajem sve Iphone modele, primjetih, iako nema drastičnih vizuelnih promjena da se opet radi o smartphone-u broj 1. Par dana prije, bio sam skoro absolutno ubjeđen da je Samsung Note 10 Plus 5G ponudio najviše. Šta je prevagnulo? Antutu, relativo pouzdan Benchmark, pokazuje skoro 100 000 više poena u korist novog Iphone-a. Software IOS 13 optimiran je do trenutno mogućeg maksimuma i mnogo više približen korisniku nego li Android sistem. Iako to na prvi pogled ne izgleda, IOS 13 donosi mnoga poboljšanja i dodatne opcije. Neke stvari zbog nezavršenosti planirane su tek u update verziji.

 

Moje mišljenje:

Kao Apple ljubitelj jedan sam i od najvećih kritičara samog Apple-a. Pravi “vođa i stvaralac” u Apple-u više ne postoji. Tamo trenutno sjedi CEO koji je preuzeo uhodanu šemu kao onaj bivši menadžer Pepsija. Mislim da se dugogodišnji dizajner Apple-a, Ive Jonathan, oprostio od same firme upravo iz tog razloga. Bez stvarnih inovacija Apple brod nalazi se u silaznoj putanji. Nego da vas ne davim mnogo sa mojim mišljenjem u vezi toga, Iphone 11 Pro je još uvijek BROJ 1!!!

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top