Iphone SE 2020

Dugo se nagađalo o novom najjeftinijem modelu Iphone-a za 2020-u godinu. Mnogi proizvođači kao i Apple pokušavaju stvoriti medijsku “frku” oko novog produkta ne bi li se bolje prodavao. Iphone SE 2020 vrlo je kvalitetno poboljšanje Iphone 8 (inače prva verzija Iphone SE imala je kućište od Iphone 5 i 5S). Dimenzije u odnosu na Iphone 8 su ostale iste ali je unutrašnjost prilično nadograđena. Ispod IP67 (vodootporne) “haube” su A13 Bionic čip, WIFI 6, Bluetooth 5.0, Gigabit-Class LTE, bezžično punjenje, bolji snimci kamerom kao i razne poboljšane opcije. Dostupan  u verzijama od 64GB,128GB i 256GB. Apple snizuje cijene tako da sada najjeftinija 64GB varijanta košta otprilike 450 USD.

Osim novog A13 Bionic SOC-a, u čemu se razlikuju Iphone SE od Iphone 8? Ifixit ekipa već je rastavila novi Iphone SE i pokazala koje su stvarne razlike.

Iphone SE 2020 vs Iphone 8
Lijevo je Iphone 8, desno Iphone SE 2020.

 

Lijevo Iphone 8 LCD, desno Iphone SE 2020 LCD

Kao što se vidi unutrašnjost i jednog i drugog skoro je identična. Dimenzije i većina dijelova uglavnom su iste. Prema detaljnoj analizi Iphone SE 2020 više nema 3D Touch, koji je većina rado imala, vjerovatno se malo htjelo štedjeti. To se vidi i na slici. Iphone 8 lijevo ima osjetljivi sloj ekrana na pritisak sa odgovorajućim čipom dok se desno vidi upročćeniji Iphone SE 2020 ekran.

Kamere se fizički ne razlikuju, međutim Iphone SE 2020 profitira od naprednije obrade slike novog A13 Bionic SOC-a (System on a Chip). Time slike iste kamere postaju puno bolje pri manje svjetla odnosno težim uvjetima.

 

 

Apple A13 Bionic
Detaljni opis A13 Bionic SOC-a.

 

To su bile ukratko sve značajnije razlike u odnosu na stvarnog prethodnika Iphone 8. Iphone SE 2020 će zbog istog kućišta i većine komponenti biti izuzetno popravljiv jer su svuda dostupni dijelovi pri prihvatljivim cijenama. Naizgled male promjene donose Iphone-u SE 2020 veliki skok u performansama uz najbolji operativni sistem iOS. Ista elektronika nalazi se u high end modelima Iphone 11 i 11 Pro. Ako vam nije bitno imati najbolji smartphone i uzmete u obzir da novi Iphone počinje sa cijenama od otprilike 450E, biće vam jasno da je to najbolja ponuda na tržištu u odnosu cijene i kvalitete.

Iphone SE 2020 Apple-ov je direktni udar na tržište telefona u srednje cijenovnom segmentu i po našem mišljenju trenutno opravdano zaslužuje prvo mjesto na TOP20 listi najboljih telefona. Naša apsolutna preporuka.

Razlike u kamerama

 

UPDATE 09.08.2020

 

Nakon dužeg testa smo zaključili da je baterija nešto slabija nego što smo očekivali. Uz srednje korištenje Iphone SE 2020 mora na punjač već poslijepodne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top