Roborock S6 MaxV

Klasični usisivač postaje sve manje aktuelan pojavom automatskih usisivača htjeli mi to ili ne. Skoro smo napisali recenziju o prošlogodišnjem modelu S6 (do tada najboljem) i bili fascinirani razvojem u odnosu na odlični model S5 (poznat i pod Roborock 2, S50, S51). Iako se vanjski bitno ne razlikuje, S6 je postao inteligentniji i tiši sa novim softverskim opcijama. 

Roborock predstavlja novi Roborock S6 MaxV kojim dobijamo dominatora na sceni robota usisivača. Uz LIDAR senzor za skeniranje prostora, poznatom iz raznih industrijskih rješenja koji se nalazi čak i u novom Apple Ipad Pro 2020, tu je nova stereo kamera koja u kombinaciji sa novim programskim algoritmom i moćnim Qualcomm SOC-om (APQ8053, 50% efikasniji nego onaj iz S6) omogućava samostalno prepoznavanje svih prepreka. Time je proces čišćenja još efikasniji i kvalitetniji. Novi Roborock više neće plašiti vaše kućne ljubimce ako ih imate. I do sada je Roborock prepoznavao prepreke ali ih je neki put morao minimalno dotaknuti da bi skenirao točnu udaljenost predmeta ili bi eventuelno uvukao neku čarapu koju ste zaboravili skloniti. Inače bilo kakva prepreka momentalno zaustavlja rad i Roborock vas obavještava da provjerite o čemu se radi.

Novi sistem ima 25% veću usisnu snagu (2500Pa), baterija traje do 3 sata što je otprilike 250 očišćenih kvadratnih metara. Inteligencija prepoznavanja prepreka biće konstantno unapređivana kroz programsku podršku. Buka u balans modusu smanjena je na pohvalnih 67dB. Optimirano je također i punjenje baterije. Ako se mora čistiti veći prostor od maksimalnog, Roborock će sam svratiti na punjenje. Novost je i 300mL tank za vodu, sa federom amortizovanom podlogom za vlažno čišćenje. Punjač je dosta manji i sada se zajedno sa zaštitnom okrugom podlogom lijepi na pod što je jedino što nam se nije dopalo.

Treba napomenuti da su točkovi kao i četke od takvih materijala da nikako ne oštećuju podlogu. Dimenzije usisivača su skoro identične u odnosu na S6. Nadamo se da će pored predstavljene crne verzije biti dostupna i bijela. Na bijeloj verziji se manje vidi prašina, mada je to stvar ukusa.

Novi Roborock S6 MaxV prodaje se od 03.08.2020 uz cijenu od oko ne baš tako malih 650E. Kao i uvijek, usisivač je odlično upakovan i time zaštićen od oštećenja. Garancija u normalnom slučaju traje 5 godina, što dovoljno govori o kvalitetu samog proizvoda.

Pri prvom čišćenju Roborock prvo mora dobro skenirati vaš prostor da bi na kraju što optimalnije čistio. Pri instalaciji aplikacije bićete upitani da li imate kućne životinje. Iako nemate, preporučuje se uključivanje te opcije zbog preciznosti prepoznavanja. Prepoznavanje zna neki put da promaši procjenu ali funkcionira sasvim solidno. U Roborock aplikaciji, na mapi sada budu označene lokacije nađenih prepreka sa pohranjenim slikama. Kao i kod S6 možete postaviti virtuelni zid ili zabranjenu zonu koja ne treba biti čišćena.

Roborock S6 MaxV je po našem mišljenju trenutno najbolji robot usisivač na tržištu. Nijedan konkurent nije toliko inovativan kao sam Roborock. Sama cijena je “paprena” ali ako si to možete priuštiti, sigurno se nećete pokajati. Alternativno možete izabrati neke od jeftinijih Roborock modela (S6, S6 Pure, S5, S5 Max), koji su takodjer odlični.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top