Neki novi klinci…

Kako se bliži kraj godine i božićni biznis tako svake godine dobijemo pregršt novih modela pametnih telefona. Uglavnom oni liče svi jedni na druge i ne nude ništa specijalno novo. Većina proizvođača previše obećava, neki i muljaju sa stvarnim stanjem svog uređaja. Tako Huawei lažira benchmark testove a puno kineskih proizvođača ugradjuje lažne kamere i pišu nepostojeće stvari u specifikacijama.

Trenutno, poslije pojave zasad nedostižnog Iphone Xs, izdvajaju se u svijetu Android aparata novi Huawei Mate 20 Pro i Google Pixel 3/3XL. Glavne novosti kod Huawei Mate 20 Pro su čitanje lica i otiska prsta ispod ekrana i trostruka kamera. Neki testovi već pokazuju da huawei triple cam ima slabosti pri malo svijetla. Vjerovatno software koji treba da uklopi sve tri kamere nije na željenom nivou.

Kod Google Pixel 3/XL nažalost je novost samo da ekran više nema problema i još par sitnica kao npr. bezžično punjenje. Hardware je, iako još uvijek vrhunski, na prošlogodišnjem nivou. Ono u čemu Pixel ima uvijek prednost su čist Android sistem sa opcijama servisa umjetne inteligencije.

U svakom slučaju cijene od oko 1000 Eura nisu opravdane. I dalje postoji trend nenormalnog dizanja cijena Smartphone-a do ranga mnogo većih uređaja. Tako se za je jedan telefon traži koliko i za kompletan računar ili bolji Notebook.

Ako tražite extra uredjaj sa srednjom cijenom, najbolji izbor je Samsung Galaxy S9 (oko 550Eura) ili LG G7 (oko 400Eura). Treba napomenuti da je i  nova Motorola One šampion sa cijenom od 250Eura.

1 thought on “Neki novi klinci…”

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top