Xiaomi Mi 9

Konačno sam u mogućnosti da podijelim sa vama moje iskustvo sa novim pametnim telefonom Xiaomi Mi 9 128GB. Već samo pakovanje pokazuje da se radi o višoj kvalitetnoj klasi. Prvi “vau” efekt dobije se pri samom otpakivanju. Optički se radi o vrhunskim materijalima i naprednom dizajnu. Još prije desetak godina znao sam. kad su se mnogi smijali kineskim telefonima, da će oni kad tad nadmašiti ostale. Sama kompanija Xiaomi preuzela je izvornu ideju od Apple-a o originalnosti i sada bi se usudio reći da je sam Apple u sjeni inovacija Xiaomi-ja kao opravdanog kineskog “tecno kulta”.

U pakovanju se nalazi se samo punjač i kabel, slušalice morate kupiti odvojeno što i nije problem ako uzmete u obzir da ovaj vrhunski uređaj dobivate za cijenu od nekih puno slabijih konkurenata (trenutno cijena je oko 450Eura).

Ovo je prvi pametni telefon sa ugrađenim Snapdragon 855 kompanije Qualcomm. To je trenutno najbrži javno predstavljeni 64-bitni SOC (System on Chip) predstavljen krajem 2018 godine. Radi se o sistemu izrađenom u 7nm tehnologiji sa Ardeno 640 grafičkom jedinicom.

Iznenađenje je da Snapdragon 855 ima svoju premijeru u novom Xiaomi Mi 9 smartphone-u što pokazuje da su kinezi sa pravom odlučili pokazati cijelom svijetu ko vodi glavnu riječ u svijetu vodećih tehnologija. Vjerovatno zbog toga im pokušavaju nametnuti nekakve sankcije bez mnogo efekata.

Pri prvom paljenju ostao sam iznenadjen da je Mi 9 startovao u samo par sekundi. Svako dalje podešavanje ili instalacija/pokretanje aplikacija odvijala se prijatno i iznenađujuće brzo. Kvalitet 6,39″ AMOLED panela (2340×1080, 403ppi, 24bit) vrhunskih je karakteristika. Čitav sistem sa Android 9 Pie čini skoro savršenu kombinaciju.

Kombinacija kamera u testovima pokazala se čak za nijansu bolja nego ona od Iphone-a XS-a. Xiaomi Mi 9 jedan je od pionira čitača otisaka prstiju ispod samog ekrana koji funkcioniše sasvim solidno.

DXO lista najboljih Smartphone kamera

Kada se konačno zapitate, “a kako je uopšte moguće da dobijate tako mnogo za tri puta manje para?”, ima dva razloga. Prvi razlog su neprirodno napumpane cijene, a drugi je pokušaj Xiaomi-ja da kroz svoje sistemske aplikacije prezentira reklame i na njima nadoknadi svoje troškove. Reklame iz Xiaomi aplikacija možete izbjeći njihovim nekorištenjem ili blokadom (uputstva su dostupna na mreži).

Naravno niska cijena donosi neke kompromise. Tako kao nedostatke mogu navesti da je sama kamera previše “debela” odnosno previše dizajnirana prema vani. To je nevažno ako koristite neku “futrolu”. Zvučnik nije stereo nego mono što i nije tako strašno jer osjetljivi korisnici ionako slušaju svoju muziku na nečemu ozbiljnijem.

Trajnost baterije je poboljšana tako da bez problema “izgurate” i preko jednog dana bez punjenja. Sistem podržava dve SIM kartice odnosno dva telefonska broja. Oni koji traže kritike na visokom nivou spomenuće još da Mi 9 nije otporan na vodu, nema priključak za SD karte, “Notch”, da zadnja strana ocrtava puno otiske prstiju itd…

U svakom slučaju preporučujem kupovinu ovom telefona kao alternativu skupoj Samsung, Huawei i Apple generaciji…

Pri Antutu Benchmarku, Xiaomi Mi 9 (lijevo) postigao je minimalno bolji rezultat od Iphone Xs-a (u sredini), desno je takodjer vrlo solidnna Nokia 7.1. Ako slijedeći Iphone ne bude imao podršku za 5G mreže (prema nekim informacijama biće tako), to će biti definitivni kraj Apple dominacije uređajima koji ionako proizvode kinezi. Apple bi se trebao malo zamisliti da li je strategija “preskupo/malo iznad prosjeka/bez značajnih inovacija” ključ uspjeha. Ja bih rekao da nije…

Update 31.08.2019

Danas sam koristio, ujutro napunjen telefon, sporadično skoro cijeli dan. Trenutno u 19.25 sati, imam još uvijek 71% posto baterije. Interesantno, zar ne?

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top