Artificial Intelligence- Umjetna inteligencija!

Da li smo svi svjesni šta znači umjetna inteligencija i koliko je ona već integrirana. Sigurno ne! Nisam od onih koji čitaju teorije zavjera, nego prepoznajem definitivne činjenice. Kad se pojavila ova ideja, teško je reći ali sigurno ne u nama poznatim okvirima. Umjetna inteligencija već je duboko integrirana u našu stvarnost, u vidu pametnih telefona , auta, online servisa… Već odavno na telefonske pozive odgovaraju mašine, obavljaju se procjene, analiziraju sve moguće simulacije.

Umjetna inteligencija se pojavila iz dva razloga, a to su, profitabilnost i olakšanje života ljudi. Te dve stvari su tjesnom sukobu zbog oduzimanja radnih mjesta. Najveći problem u svemu tome je da ne postoje zakonski okviri i zajednička vizija “vladajućih”,  u kom smjeru i kako treba da se razvija ova stvar. Ono što je apsolutno sigurno je da bez neophodnih regulacija nam slijedi programiran kaos iz kojeg će se teško izvući i oni koji će od svega i najviše profitirati.

Najviše zabrinjava činjenica da smo već sada do te mjere pod elektronskim nadgledanjem da toga nismo ni svjesni. Jedan banalan primjer, unesite preko google mapa neku adresu i ako malo bolje pogledate, vidjet ćete da čak piše i koliko je gust saobraćaj u to vrijeme ili koliko je ta adresa često posjećena. Zašto, zato jer svi marljivo nosimo svoje telefone.

Vjerovatno postoji tržište informacija o tome šta mi kupujemo, pišemo, šta radimo, gdje se nalazimo, kakvu muziku slušamo i iznad svega toga mogu nam razne državne službe po potrebama dodatno vršljati po našim podacima. Kako je sve to moguće? Pa imamo već razne programske kodove umjetne inteligencije koje mnoge stvari već obavljaju.

Nije sve tako crno ima tu i mnogo prednosti, nego trebaju države donijeti zakone u kolikoj mjeri veliki tehnološki giganti smiju ulaziti u našu privatnu sferu…

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top