Pad Apple-a!

01.04.1976 Apple su osnovali Steve Jobs, Steve Wozniak i Ron Wayne. Firma je prvo bila smještena u Jobsovoj garaži u Los Altosu. Njihov prvi Apple I kompjuter, u drvenom kućištu, prodali su za 666.66 dolara. Kako se firma razvijala i dobila ulagače tako je rastao pritisak za rastom profita.

Nakon nekog vremena iz firme izlaze Ron Wayne i Steve Wozniak zbog različitih pogleda na razvoj firme. Steve Jobs imao je jaku viziju inovacije spojenu sa ekstremnim kvalitetom i inteligentnim marketingom. Apple je uvijek nudio „jednostavnu i pouzdanu tehniku sa minimalističkim dizajnom“.

Ulaskom tuđeg kapitala, ulagači guše razvoj kompanije pa tako i sam Jobs 1983 gubi svoju glavnu poziciju koju preuzima bivši direktor Pepsi-ja. 1986 Jobs osniva kompaniju Next Computer koja razvija istoimenu mašinu. Next kompjuteri nikad nisu stekli neku ogromnu popularnost ali bili su napredni za svoje doba. Tim Berners-Lee postavio je temelje današnjeg Interneta (World Wide Web) u švicarskom Cern Institutu na jednoj Next mašini. Next kompjuteri koristili su naprednu tehniku objekt-orijentiranog programiranja, magnetno optičkih jedinica kao i Display PostScript-a.

1996 kompaniju Next kupuje Apple gladan za inovacijama za 402 miliona dolara. Pretpostavlja se da je čitav Next projekt bio samo mamac za povratak Jobsa u Apple kao i preuzimanje svoje firme. Nakon toga, posrnula kompanija pod vođstvom Steve Jobs-a doživljava procvat čitavim nizom inovacija i produkata kao što su Imac, Mac OS X, Ipod, Itunes, Macbook i konačno takav smartphone koji nije ponudio niko drugo- Iphone. 1986 Jobs investirao je sa Edwin-om Catmull-om oko 10 miliona u kompaniju PIXAR (osnivač George Lucas). Nakon uspješnog „Toy Story“ animiranog filma Jobs postaje milijarder.

Steve Ballmer, CEO Microsofta 2000-2014 čak se sprdao sa Iphone-om i tvrdio da nikom ne treba telefon bez tipki. To je tako kad se nekrativni degen pojavi na odlučujućoj funkciji.

Godine su bili potrebne da se konkurencija sabere i donese sličan ili ponekad bolji pametni telefon. Tako se stvorile dve grupacije, Iphone und Android konkurenti. Smartpone-i postaju sve skuplji, naročito Iphone. Iako najkvalitetniji/ najbolji, Iphone teško opravdava sve veće cijene koje su sa novim Iphone Xs dostigle cijenu od skoro 2000 dolara. Ne treba ni napomenuti šta se sve može kupiti za te novce.

Pojavom glavnih konkurenata kao Samsung, Google Phone (Nexus, Pixel serije), Xiaomi, HTC,… Apple gubi udio u tržištu telefona. Kao i Apple, konkurenti su isto drastično povisili cijene pa se pitam kako smartphone može koštati kao bolji Laptop ili TV?!

Većini ljudi je dovoljno da Smartphone može da napravi solidnu sliku i da normalno funkcioniše par standarnih aplikacija kao Whatsapp, Viber, Facebook, Netflix,…

Ne samo kod Apple-a nego i kod dosta drugih konkurenata pohlepa je dovela do toga da im proizvodi kupe prašinu po policima.

Sve ovo bio je malo opširniji ? uvod u objašnjenju novonastale situacije sunovrata Apple dionica koji vodi sigurno u rušenje tako moćne kompanije. Jedno veliko tržište kao Kina radije odabire svoje sve bolje i mnogo jeftinije proizvode. Novi carinski rat sa USA da i ne spominjem.

Sve to ima povoljan efekt jer ćemo uskoro opet imati naše tehničke „gadžete“ po mnogo povoljnijim cijenama. Oni imućniji koji imaju Apple akcije trebalo bi da ih se riješe što prije je to moguće.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top