5G Histerija.

Često vidimo pri promjeni svakog frekventnog standarda masu kritika zbog štetnog utjecaja na naše zdravlje. Poznajući samu srž stvari i ako uzmete u obzir kakvima smo sve različitim elektromagnetnim zračenjima izloženi, bilo uzrokovanim ljudskom “rukom” ili jednostavno mnogo masivnijem zračenjem iz svemira, preporučio bih vam da ne brinete mnogo o tome. Svaki put kada naše sunce ima erupcije, izloženi smo mnogo ozbiljnijim utjecajima.

Nakon svake promjene standarda mobilne komunikacije bili smo svjedoci iste histerije. Naravno da svaka promjena ne znači i da nam je nužno potrebna te da nam donosi dobro. Ipak dobro je malo razlučivati realnost od “magle”.

O čemu se zapravo radi? Razvojem tehnologije i potrebom masovnog umrežavanja istražuju se najoptimalnije tehničke mogućnosti. Trenutno smo kao riješenje dobili 5G tehnologiju (već se radi na drugoj) na novoj frekvenciji i praznim pričama o 10G pa čak i 20G brzinama. Zašto je došlo do toga? Lakše je npr. semafore, kamere, sve vrste upravljačke tehnike, aute, brodove, željeznicu,…… umrežiti bežičnim putem nego do većine njih gdje je to moguće dovući nekakav kabel.

Sama ideja nije loša ali ako malo bolje razmislimo pitamo se što nam je to sve uopće potrebno. Problem nije u vrsti frekvencije nego kasnijoj masovnosti antena koje su potrebne da se to sve umreži.

Ako poznajete elektromagnetni spektar znate da se 5G tehnologija nalazi još uvijek u domenu ne-ionizirajućeg zračenja. Ne bih da nekom napravim strah ali opasnost od elektromagnetnih zračenja proizvedenim ljudskom rukom je kao tražite iglu u plastu sijena. Svakodnevno smo izloženi velikim udarima zračenja iz svemira koja su mnogo opasnija od naših niskofrekventnih zračenja. Pitanje je, da li su uopće i kako, naši astronauti preživjeli let do mjeseca letjelicom umotanom u aluminij :-).

Obećane brzine protoka paketa naših informacija od 10GBit-a trenutno su samo iluzija i reklama. Najbolje opremljeni operateri mjere brzine, u realnim okolnostima, od maksimum 1GBit. 10GBit vidjet ćemo po meni u nekim novim 6G ili kako ih već budu nazvali, tehnologijama. Tehnološko nerazvijene (nerado tako opisujem) zemlje bivše Jugoslavije ne bi trebalo još dugo da se zamaraju sa tim temama. Kod nas i na udaljenosti od 2km od antene imat ćete probleme sa signalom zbog nezainteresiranosti telekom firmi da ulažu previše u naše područje. Pravi izazov je ponekad kod nas, mobilni ili TV signal uopšte pronaći…

Spavajte mirno 😉

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top