Raspberry Pi 4

Raspberry Pi pojavio se kao ideja zbog sve manjih interesa studenata za informatiku na univerzitetu Cambridge i zabrinjavajuće niskog nivoa početnog znanja studenata. Ukratko, pojavila se potreba dostupnosti računalnog sistema za malu cijenu sa mnogim isprobanim i eksperimentalnim opcijama. Zahvaljujući toj ideji, dobar hardware postao je dostupan svima.

Zbog čega je Raspberry Pi interesantan entuzijastima. Raspberry Pi jedan je od najboljih Media Player-a sa instaliranim KODI programom. KODI omogućuje prikazivanje široke palete multimedia sadržaja. Tako je moguće različit sadržaj producirati sa određenog servera ili čak besplatno gledati internet televiziju. IP televiziju relativno je lako instalirati, uputstva su svuda na mreži, međutim oprez jer ne znam koliko je to legalno. Moguća je također i instalacija nekih od Linux verzija kao i Windows IoT. Sa nekim od operativnih sistema otvara se čitav niz novih jeftinih mogućnosti primjene. Dostupni su razni dodaci kao ekrani osjetljivi na dodir, kamere, različiti senzori, releji, razna kućišta…


Tehničke karakteristike ukratko;

Broadcom BCM2711 (ARM Cortex-A72 (ARM v8), Quad Core 1.5GHz, 64 Bit SOC

– VC6 GPU grafički procesor

do 8GB RAM-a LPDDR4 (smatram nepotrebnim tri verzije od 2, 4 i 8GB)

– Micro SD Slot

– GPIO Pins: Standardni 40-pin GPIO header

– WIFI (b/g/n/ac), Lan, Bluetooth 5.0

– Multimedia: H.265 (4Kp60), H.264 (1080p60), OpenGL ES, 3.0 graphic

– USB-C Power (5V, minimum 3A), 2x micro HDMI 2.0, 2x USB 2.0, 2xUSB 3.0, RJ45 Gbit, 3.5mm audio


Rasperry Pi (“kolač od maline“) dobio je svoju 4-u generaciju u verzijama sa 2, 4 i 8GB radne memorije. Dok su dimenzije ostale iste većina ostalih stvari dobija promjene. CPU je brži, radna memorija dostupna do 8GB, 2 micro HDMI priključka kao i USB-C priključak koji omogućava snažnije napajanje. Preporučujem da novi Pi4 kupite u kompletu sa mrežnim adapterom, micro SD kartom, kućištem i micro HDMI kablom ako nemate dovoljno materijala u rezervi.

Produkcija filmova moguća je u 4K rezoluciji do 60Hz. Prije nego sam prvi put pokrenuo KODI na PI4 bio sam malo skeptičan, međutim ova nova kombinacija elektronike zaslužuje sve pohvale. Produkcija svih formata videa je fantastična. Uz aktiviranu CEC opciju vašeg televizora možete ovog mališana, koji ne troši skoro ništa energije, ostaviti non-stop uključenim i po potrebi onda koristiti upotrebom istog daljinskog. Obratite jedino pažnju da se PI4 dovoljno hladi jer puno više računalne moći prati veća potrošnja i veće oslobađanje toplote.

 

Kako ćete instalirati KODI? Formatirate micro SD kartu preko odgovarajućeg čitača i programa kao SDFormatter. Skinete novu verziju KODI programa (trenutno verzija 18.5) sa sajta LibreElec ( https://libreelec.tv/raspberry-pi-4/ ) i prenesete kopiju KODI-ja pomoću programa kao Win32DiskImager na microSD kartu. MicroSD kartu stavite u vaš Pi4 i startujete sistem. Ostalo bi trebalo entuzijastima biti jednostavno, a ako ne na internetu su dostupna mnoga upustva.

Raspberry Pi4 pozitivno iznenađuje svojom nadogradnjom. Kupnjom novog Pi4 sigurno nećete pogriješiti!

Ako trebate savjet slobodno se obratite…

 

1 thought on “Raspberry Pi 4”

  1. Mislim da je protekla godina bila godina Single Board kompjutera. RPi pozitivno je iznenadio novim modelom, no tu je još mnogo prostora za nadogradnju, posebno da riješe problem pregrijavanja. Imao sam RPi 3 B+ i bio jako zadovoljan modelom, ali ipak mislim da ću probati idruge SBC-e u 2020.

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top