Devolo Magic 2 Powerline

Powerline ili kako ga neki zovu i  PowerLAN označava tehnologiju prenosa informacija preko strujne mreže. Ne radi se o nečemu potpuno novom, čak 1950-e se koristila slična tehnologija za upravljanje uličnom rasvjetom. Vremenom su se razvijale mogućnosti tako da danas možemo koristiti ovu tehnologiju da bismo povezali naše računalne uređaje u situacijama kad ne postoji bolja opcija. Ova tehnologija nalazi svoju široku primjenu tek od 2000-e godine.

Ukratko, kako to funkcionira? Na “noseći” signal, u visokofrekventnom području, modulira (kako bi neki rekli “nakalemi”) se novi signal koji se kod primaoca demodulira, tj. izdvoji od noseće frekvencije. Na taj način moduliraju se paketi informacija koji su potrebni za funkcionisanje računalne mreže.

Devolo Magic 2 Powerline sistemi povezaće vaš prostor na različite načine. Postoje različite kombinacije. Devolo mreža može se npr. razviti tipično žičanim putem (za one koje ne trebaju na svakom koraku WIFI signal) ili kombinovano žičano/WIFI kombinacijama. Postoje start paketi sa i bez WIFI kombinacija. Prema potrebi možete jednostavno dodati u sistem novi adapter i povezati dodatno neki prostor.

Na tržištu postoje razni proizvođači Powerline sistema. Devolo se tu izdvaja kao najbolji, što često prati veća cijena. Ako imate iskustva sa Powerline produktima onda ste primjetili da uglavnom “muljaju” o maksimalnim karakteristikama. Maksimalne brzine prijenosa, koje mnogi reklamiraju, moguće su samo u laboratorijskim uvjetima na kratkim udaljenostima. Brzina protoka informacija uveliko ovisi o raznim faktorima kao što su to razne smetnje u strujnoj mreži (strujno brojilo, raspored faza, kapacitivni potrošači, dužina vodova,…)

Zbog čega izdvajam Devolo od ostalih? Npr. sa novom generacijom TP-Link adaptera, prosjek na distanci od 20m iznosio je 50 MBit/s (1200MBit u tehničkim podacima) dok je sa Devolo-om taj prosjek bio duplo veći, oko 100MBit/s, iako na pakovanju piše 2400 MBit/s. Nemojte da vas to obeshrabri, ipak je svaki mogući maksimum u takvim situacijama dobrodošao. Devolo Software je jednostavan i pregledan, imaćete u svakom momentu kontrolu nad sistemom i informacije o brzini iako prikazane odudaraju od stvarnih mjerenja (vjerovatno sabiraju Up/Down).

Devolo adapteri imaju ugrađene utičnice u sebi, tako da se preporučuje, ostale potrošače u blizini kao PC ili slično, isključivo strujno povezati preko tih utičnica jer imaju određene filtere koje će dobiti neku prednost u brzini. 

Nemate li drugog izbora u umrežavanju, Devolo je sigurno najbolja opcija.

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

High Tech News
Scroll to Top